Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presuda
  • 13.08.2018. 11:00

Američki baštovan pobedio agrohemijsku kompaniju u istorijskom suđenju

Sud u San Francisku doneo je u petak istorijsku presudu u korist baštovana. Agrohemijska kompanija najavljuje žalbu.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 627
  • 31
  • 0

Čak 289 miliona dolara odštete mora Monsanto da isplati Divajnu Džonsonu (Dewayneu Johnsonu). Presudu je doneo sud u San Francisku u petak. Kako prenose svetski mediji, istorijska presuda donesena je u korist 46-godišnjeg američkog baštovna obolelog od karcinoma, jer ga "nisu obavestili o opasnosti herbicida Roundupa".

Porotnici su, naime, odlučili da je Monsantov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna zamena RangerPro, u znatnoj meri doprineli Divajnovoj bolesti. Agrohemijski div je najavio ulaganje žalbe. 

Izrazili su žaljenje zbog situacije u kojoj se nalazi Džonson i njegova porodica, ali su i naglasili da odluka suda ne menja činjenicu da 800 naučnih studija i zaključci američke Agencije za zaštitu životne sredine, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak, te da nije uzrokovao bolest. Glifosat je, reagovali su i iz Bayera, siguran i nekancerogen, a odluka suda u suprotnosti sa naučnim zaključcima, koji jasno govore da ne postoji nikakva veza između korišćenja glifosata i Divajnove bolesti.

Džonskon je, inače, radio kao bađtovan u jednoj američkoj školi i često je koristio navedeni herbicid, koji sadrži glifosat. Tužbom je tražio više od 400 miliona dolara, tvrdeći da su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma, kao i da je kompanija svesno prikrivala njihovu opasnost. Monsanto je osuđen na 250 miliona dolara odštete uz 39,2 miliona dolara kompenzacijskih kamata.

Video: Youtube/ABC News


Tagovi

Dewayne Johnson Presuda Monsanto Herbicid Glifosat


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!