Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uoči sjetve
  • 15.03.2022. 17:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Agrarni budžet u Posavskom kantonu 1,25 miliona KM, hitno zatraženo gorivo

Od Federalne direkcije robnih rezervi bit će zatraženo što hitnije postupanje u implementaciji mjere poticaja dodjele goriva poljoprivrednim proizvođačima

Foto: Julijana Kuzmić
  • 65
  • 47
  • 0

Vlada Posavskog kantona usvojila je odluku programu utroška sredstava utvrđenih kantonalnim budžetom za 2022. godinu, za poljoprivredu u iznosu od 1.250.000 KM. Resorno ministarstvo je zaduženo da rasporedi sredstva za sufinansiranje jesenske sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine s ciljem ublažavanja visokih cijena goriva i repromaterijala.

Istaknuto je kako će od federalnog nivoa također biti zatraženo da predvide i rasporede sredstva za sufinansiranje ove dvije sjetve. Također, od Federalne direkcije robnih rezervi bit će zatraženo što hitnije postupanje u implementaciji mjere poticaja dodjele goriva poljoprivrednim proizvođačima.

"U posljednjih desetak godina, ovo je najskuplja sjetva te je zato potrebno hitno reagiranje, a posebno federalnog ministarstva kako mjere ne bi došle nakon sjetve kada je prekasno", rekao je kantonalni ministar poljoprivrede, Mato Brkić.

Prijavite se na javni poziv UNDP-a: Proširenje proizvodnje soje u BiH

Vlada PK je potvrdila i popis ovog ministarstva koji se odnosi na poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili kantonalnu novčanu podršku za biljnu proizvodnju u prošloj godini, kako bi se realizirala mjera o dodjeli goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH (50 litara goriva po hektru). Ovaj popis će biti dostavljen Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Usvojena je i odluka o usvajanju programa utroška sredstava za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, za obveze ugovorene po višegodišnjim poticajima iz proteklih šest godina, u ukupnom iznosu od 427.325 KM.


Tagovi

Posavski kanton Agrarni budžet Poljoprivreda Proljetna sjetva Robne rezerve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.