Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robotika u poljoprivredi
  • 05.11.2018. 18:00

4 potpuno autonomna robota u poljoprivredi - štede vrijeme, vodu, herbicide

Zadnjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali sa nekoliko strojeva sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama. Donosimo četiri inovacije koje pomažu poljoprivrednicima u svakodnevnom radu.

Foto: Bigstockphoto/ekkasit919
  • 118
  • 13
  • 0

Za većinu nas, misao o upotrebi robota potaknuta je bezbrojnim filmovima znanstvene fantastike, ali stvarnost je daleko više od toga. Iako postoji malo šanse da preuzmu svijet, roboti su već osmišljeni kako bi pomogli poljoprivrednicima u njihovom svakodnevnom radu. Zadnjih godina su nas stručnjaci za robotiku već upoznali s nekoliko strojeva sposobnih za izvršavanje simultanih zadataka na farmama.

Smanjenje ljudskog rada, upotrebe vode, herbicida

FarmBot - precizni poljoprivredni robot koji se sastoji od stroja, softvera i dokumentacije, uključujući i spremište podataka. Cilj projekta je stvoriti otvorenu i pristupačnu tehnologiju koja će pomoći svima da proizvode hranu. FarmBot je projekt otvorenog koda koji omogućuje modificiranje hardvera, softvera, dokumentacije i dopune korisnika. FarmBot može posijati više od 30 različitih kultura, uključujući krompir, grašak, artičoke, blitvu na površini od 2,9 x 1,4 metra s maksimalnom visinom biljke od pola metra. Može obrađivati različite kulture istodobno na istoj površini i može raditi u zatvorenom, otvorenom i pokrivenom prostoru.

Hoće li poljoprivredi budućnosti trebati poljoprivrednik? 

Viscon - potpuno automatizirana hidroponska farma koja se fokusira na sigurnu proizvodnju svježih proizvoda, a pogodna je za kulture kratkog životnog ciklusa, uključujući začinsko bilje, kupus, zelenu salatu. Sustav smanjuje ljudski rad za 75%. 

Iron Ox - također hidroponski sustav uzgoja biljaka. Iz tvrtke kažu kako ovakav sustav smanjuje upotrebu vode za rast za 90% u odnosu na tradicionalan način proizvodnje i proizvodi 30 puta više proizvoda po katastarskom jutru. 

ecoRobotix - robot koji suzbija korov. Omogućuje poljoprivrednicima do 20 puta manju upotrebu herbicida. Njima se upravlja pomoću GPS-a i senzora. Kamera detektira korov, a robotska "ruka" zatim aplicira herbicid točno na njega. 

Kako izgledaju opisani roboti u radu, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Robotika Poljoprivreda Senzori Tehnologija Inovacije Precizna poljoprivreda FarmBot. Viscon Iron Ox EcoRobotix


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete