Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovac
  • 05.05.2018. 10:30

10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

Borba sa lisnim ušima, leptirima ili krompirovom zlaticom izgleda kao dječja igra, naspram borbe sa ovom štetočinom, ali postoje načini da je se riješimo ili da bar ograničimo štetu koju uzrokuje.

Foto: Pixabay / Hans
  • 14.531
  • 488
  • 0

Da li ste sreli rovca u svojoj bašči? To što izgleda kao monstruozni hibrid bubašvabe i raka, najmanji je problem. Ono što nije zanemarivo je brzina kojoj pravi štetu. Rovac preferira jesti korijenaste biljke i sočne krtole. Borba sa lisnim ušima, leptirima ili krompirovom zlaticom izgleda kao dječja igra, naspram borbe sa ovom štetočinom. Ali, postoje načini da je se riješimo ili da bar ograničimo štetu koju uzrokuju.

Razmnožavanje rovca

Seksualna zrelost se dešava krajem maja ili juna. Plodna ženska gradi podzemno gnijezdo na dubini od 10-15 cm sa 700 jaja. Piljenje larvi počinje od kraja juna, da bi mladi rovci u augustu počeli samostalan život. Razvija se jedna generacija godišnje, a rovac prezimljava kao larva ili odrasli insekt u zemlji. Kako dolazi toplije vrijeme, izlazi na površinu i počinje se hraniti mladim korijenima, nježnim stabljikama, kao i lišćem.

Kakvu štetu pravi rovac?

Rovac "ore" zemljište u potrazi za hranom. Kopajući tunele, isušuje zemljište, pa tako od bašče lako mogu napraviti pustinju, posebno jer su veoma vitalni i brzi. Rovac je sposoban letjeti, plivati i kopati do dubine od četiri metra. Naseljava vlažna zemljišta, pa je velika prijetnja tamo gdje je prisutno navodnjavanje, u plastenicima, kao i na poljima zasijanim uljaricama

Mjere zaštite protiv rovca

Kako se boriti protiv rovca?

Ovih deset savjeta će vam pomoći u borbi sa rovcem:

  1. Živinsko đubrivo ili stajnjak svinja - Rovac ne podnosi ova đubriva, pa zemljište nahranite živinskim đubrivom, a u jesen iskopajte kanale dubine 50 cm i napunite stajnjakom. Toplota će privući rovca. Početkom maja postavite nekoliko gomilica svježeg đubriva na nekoliko mjesta u bašti. Insekti će ući u njih da naprave svoj dom i tamo će položiti jaja. Nakon 25-30 dana, ove gomilice zapalite. 
     
  2. Repelentne biljke - Zasadite neven, krizanteme, luk, korijander, čiji mirisi tjeraju rovce. Efekat je isti ako u blizini imate smrču, bor ili jelu, a između krompira možete zakopati svježe rezane grane breze, debljine 2-4 cm na dubini od 25-30 cm, na rastojanju od 1,5-2 metra. 
     
  3. Ljuska jajeta - Zdrobite ljusku jajeta i pomiješajte sa nepročišćenim biljnim uljem. Zatim stavite dijelove ove mješavine u tunele. Ovo uništava štetočine, a ljuska će zamijeniti đubrivo za bašču.
     
  4. Zamka u hladovini - Rovci vole odmarati u sjenci, a vi im napravite prostor gdje se mogu okupiti, koristeći lim ili nešto slično. Skupljat će se ispod, u hladovini, a kada ih pronađete, pospite ih sa rastvorom od četiri supene kašike deterdženta u 10 litara vode. 
     
  5. Sapun - Jedna od najjednostavnijih metoda - jednu do dvije litre rastvora sapuna sipajte u kanale.
     
  6. Staklo - Oko biljaka iskopajte rovove u koje ćete unijeti slomljeno staklo, jer ćete tako spriječiti kretanje rovca.
     
  7. Tegle - Između kućica u kojima se nalaze biljke postavite tegle, sa otvorom ukopanim u zemlji i napravite klopku.
     
  8. Flaša piva -  U proljeće sipajte 50-100 grama piva u staklenu bocu. Pritegnite grlo komadom gaze. Bočicu pod uglom od 45 stepeni ojačajte sa tri do četiri centimetra na zemlji, kako biste napravili klopku za rovca.
     
  9. Brazde sa naftalinom i petrolejem - Ako se ne plašite ozbiljnijih mjera, napravite velike brazde i popunite ih naftalinom ili petrolejem.
     
  10. Jod - Prije nego što zasnujete korjenaste kulture, zalijte brazdu sa rastvorom 20 kapi joda na 10 litara vode. 

Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Rovac Mjere zaštite protiv rovca Prirodno suzbijanje rovca


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete