Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tenis
  • 28.01.2021. 10:00

Zrenjaninski ratari ponovo dobili spor protiv Tenisa?

Ukoliko ne postupe po našoj žalbi, mi ćemo i treći put tužiti ovaj organ, najavio je Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Foto: Bigstock/Goncharuk (ilustracija)
  • 164
  • 12
  • 0

Upravni sud u Novom Sadu ponovo je dao za pravo banatskim ratarima, koji su drugi put tužili Pokrajinski sekretarijat za dodelu zemljišta u Zrenjaninu na 30 godina firmama Tenis i Food planet, prenosi Danas.

Reč je o preko 3.000 hektara najboljih oranica državnog poljoprivrednog zemljišta, u nekoliko katastarskih opština na području Zrenjanina. Donetim rešenjem Upravnog suda preporučuje se Pokrajinskom sekretariju za poljoprivredu ponovno odlučivanje o dodeli zemljišta investitorima kao i odlučivanje o žalbi Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na istu.

"Doneta je identična presuda kao i prošli put. Ukoliko ne postupe po našoj žalbi, mi ćemo i treći put tužiti ovaj organ i u tom slučaju Upravni sud će naložiti izvršenje svojih odluka", objašnjava za ovaj medij Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i koordinator odbora za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije.

Čija je zemlja zrenjaninskih ratara?

Upravni sud u Novom Sadu presudio je da je odluka o dodeli zemljišta od 2.400 hektara u Zrenjaninu firmi Tenis na 30 godina suprotna zakonu i da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina.

Iako uspešno biju bitke na sudu, banatski ratari do ovog zemljišta koje su godinama obrađivali sada ne uspevaju nikako da dođu. Tako PKB Imes, koji je u stečaju, na osnovu prava prečeg zakupa koje imaju stočari dobio je na raspolaganje 2.256 hektara. Njive namenjene Tenisu, oko 500 hektara, dobila je i firma Ćorić agrar iz Bašaida, a na desetogodišnji zakup 1.430 hektara oranice je dobila i zrenjaninska firma Mio mar agrar, jedan od suvlasnika firme Food planet koja je prvobitnim planom dugogodišnjeg zakupa trebalo da dobilje 900 hektara.

Da li će zrenjaninska zemlja opet 'pripasti' Tenisu?

Podsetimo, tokom avgusta prošle godine pred Upravnim sudom u Novom Sadu pokrenut je novi, po drugi put, spor oko dodele državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkom klaničaru Tenisu, koji je 2019. godine pokrenuo Savez udruženja poljoprivrednika Banata.

Tada su u Nemačkoj, trajale prozivke o povezanosti Zigmar Gabrijela, bivšeg vicekancelara i šefa Socijaldemokrata, da je pomagao ovom proizvođaču mesa da ostvari investicije u Srbiji.


Tagovi

Tenis Banatski ratari Dragan Kleut Udruženje Dodela zemljišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...