Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 20.06.2022. 18:00

Žetva pred vratima: Šta se dešava sa cenama žitarica?

Cene pšenice su niže iz više razloga dok one za kukuruz beleže rast. Šta je sa stočnim ječmom?

Foto: Depositphoto/vlalukinv@gmail.com
  • 19.600
  • 1.675
  • 0

Tržište žitarica i dalje pokazuje nestabilnost. Cene pšenice su pale tokom prošle sedmice, dok su za kukuruz porasle, izveštava Farmer.

Niže cenovne vrednosti pšenice podstaknute su novom žetvom i nadom da će doći do deblokade ukrajinskih luka kao i transporta žitarica. Druga opcija je da se uspostavi ruta železnicom iz Ukrajine, što nije tako jednostavno.

Promene cena

Na pariskom Matifu pšenica je u ugovoru za isporuku u septembru pala za 1,6 odsto na 391,50 evra/t. Na godišnjem nivou kotacije su porasle za 91,4 odsto. U prošloj nedelji je pala za 0,1 odsto.

Istovremeno je ona za kukuruz u junskom ugovoru pala u petak za 0,6 odsto i iznosila 337,50 evra/t. U odnosu na prošlu godinu povećanje je iznosilo 37,2 odsto. Prošlosedmične kotacije su porasle za 0,8 odsto.

Pad je zabeležen i za cene pšenice na američkom CBOT-u. Pšenica se prodavala za 380,02 USD7t što je manje za 4,1 odsto. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 61,9 odsto.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cena kukuruza u ugovoru o isporuci u julu bila je 308,85 USD/t i pala je za 0,5 odsto, što je istovremeno povećanje u odnosu na prošlu godinu od 23,9 odsto. U prošloj sedmici kotacije su porasle za 1,5 odsto.

Vrednost kukuruza raste (Foto: Depositphotos/ligora)

Stočni ječam neće pojeftiniti

Ove godine neće doći do pada cena stočnog ječma. U Hamburgu je ona iznosila 355 evra/t za novu žetvu, a za prošlogodišnji rod treba izdvojiti oko 340 evra/t, navodi Agrarheute

Proizvođačke cene su za 20 do 30 evra manje od veleprodajnih, ali trgovci najavljuju novi rast krajem nedelje od pet do osam evra.

Na svetskom tržištu Rusija je konkurent ječmu iz Evrope, dok se na izvoz iz Ukrajine ne može računati. U francuskom trgovačkom centru Ruenu ponude su iznosile 356 evra/t.

Suša će diktirati prinos ove žitarice. FranceAgriMer snizila je procenu francuskih zaliha ozimog ječma kao u dobrom do vrlo dobrom stanju za još jedan bod na 64 odsto, što je za 12 bodova manje u odnosu na prošlu godinu. Ocena jarog je smanjena za jedan bod na 53 odsto u odnosu na 86 odsto koliko je bila u 2021. godini.

Toplotni talas vlada u žitorodnim područjima Italije, Francuske, Španije i SAD-a gde očekuju manje prinose. Udruženje italijanskih poljoprivrednika Koldireti procenjuje da će proizvodnja durum pšenice pasti za 15 odsto.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište žitarica Žetva Cena pšenice Cena žitarica Cena kukuruza Cena stočnog ječma


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu