Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljotres 2023
  • 07.02.2023. 15:00

Zemljotres u Turskoj: Sela odsečena, oštećena luka za prevoz rasutog tereta

Nakon početnog šoka i velikog broja ljudskih žrtava u ovom zemljotresu, štete i posledice koje će sa sobom doneti, tek će se sabirati.

Foto: Depositphotos/jahmaica/Twitter/prntscr
  • 77
  • 20
  • 0

Stravični i razorni zemljotres pogodili su juče Tursku, njene pokrajine u jugoistočnoj i centralnoj Anadoliji i mediteranskoj regiji, ali i njoj komšijsku Siriju. 

Najjači, magnitude 7,8 stepeni po Rihteru zabeležen je u provinciji "Gaziantep" u Jugoistočnoj Anadoliji. 

Broj poginulih, nestalih i povređenih raste svakim satom. Najgora situacija je u vrlo gusto naseljenim, milionskim gradovima iz kojih dolaze potresne slike hiljada unesrećenih. 

U prvoj regiji koju je pogodio, živi pet miliona ljudi, a u deset pogođenih provincija trinaest miliona. Smatra se da je ovo najveći zemljotres veka u Turskoj u smislu njegovog uticaja i štete koju je prouzrokovao, piše gidatarim.

Odsečena sela

Istovremno, ruralni predeli su odsečeni pa iz pojedinih sela vesti niti ne dolaze. Na primer, stanovnici grada Adana u kojem živi više od milion stanovnika, pokušavaju doći do rodbine u okolnim mestima, ali zbog oštećene električne mreže, nisu u mogućnosti uspostaviti kontakt, piše medyascope.

Ipak, manji, lokalni portali prenose situaciju s terena pa tako batmanmedya piše o urušavanju objekta na farmi gde je stradalo mnogo stoke. Na žalost, ovakvih će vesti u narednom periodu biti sve više. 

Oštećena luka Iskenderun

Zemljotres je prouzrokovao i požar u najvećoj luci Turske na istočnom Mediteranu, Iskenderun, gde je stradala pomorska infrastruktura i gde je gorelo desetine kontejnera. Tamo se nalaze naftni tankeri, kontejnerski i brodovi za prevoz rasutog tereta, kao što su žitarice, piše Daily Sabah.  

Inače, pogođene regije poznate su po poljoprivrednoj proizvodnji i to uzgoju pšenice, ječma, raži, pirinča, suncokreta, duvana, grahorica, maslina, citrusa, vinove loze i drugih kultura. 

Nakon početnog šoka i velikog broja ljudskih žrtava u ovom zemljotresu, štete i posledice koje će sa sobom doneti, tek će se sabirati. 


Tagovi

Turska Požar u luci Ljudske žrtve Odsečena sela Zemljotres


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.