Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene zemljišta
  • 18.05.2021. 18:00

Zemljište u SAD-u skuplje nego ikad - farmeri sve veće kupovne moći?

Rast cena zemljišta i zakupa u državama Srednjeg zapada podstakle su visoke cene žitarica, dobri prinosi, podsticaji i niska ponuda.

Foto: Depositphotos/helena_mozhjer
  • 144
  • 21
  • 0

Na američkom Srednjem zapadu cene poljoprivrednog zemljišta porasle su na novi maksimum. Od četvrtog kvartala prošle do prvog kvartala ove godine skočile su za tri odsto, a cene zakupa za četiri odsto, navodi agrarheute pozivajući se na izveštaj stručnjaka Dejvida Opendakla.

Rast je najveći u pojasu poznatom po proizvodnji kukuruza, a reč je o saveznim državama Indijana, Ilinois, Ajova i Viskonsin. U Ajovi je zabeležen najveći rast i to od čak 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu i četiri odsto u odnosu na prethodno tromesečje. U Indijani i Viskonsinu cene poljoprivrednih površina su porasle za osam, a u Ilinoisu za četiri odsto.

Iznos za jedan aker (merna jedinica za površinu koja se upotrebljava u SAD-u, a iznosi oko 4.040 m2) ide i do 6.110 dolara, odnosno preko 12.300 evra za hektar.

S obzirom na veliku potražnju, stručnjaci predviđaju da će one i dalje rasti u drugom tromesečju 2021. godine jer je potražnja velika, a ponuda mala. Zbog toga je u poslednjih šest meseci prodato i manje obradivih površina i farmi nego u istom razdoblju lani. 

Očekuje se dobra godina za američke farmere

U izveštaju stoji da nagli rast nije iznenadio ni analitičare ni poljoprivrednike s obzirom na trenutno vrlo veliku potražnju. Kako tvrde, rezultat je dramatičnog zaokreta u agraru, a koji se velikim delom može pripisati većem prihodu poljoprivrednih gazdinstava.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), u martu 2021. cene kukuruza i soje bile su 33 odsto, odnosno 56 odsto više nego lani. Takođe, i cene svinjskog mesa su bile više za 38 odsto nego u martu 2020. Treba spomenuti i to da je USDA-in "Coronavirus Food Assistance Program" (program pomoći tokom pandemije, nap.a.) prošle godine pomogao agrar sa 24,1 milijardu dolara.

Procena takođe pokazuje da su u poslednjih nekoliko meseci veći deo zemlje kupili farmeri, dok je u poslednjih šest meseci opao udeo investitora. 

Državni podsticaji, rast cena žitarica i natprosečni prinosi doveli su farmere u najlikvidniji položaj u poslednjoj deceniji. Međutim, skočile su cene zakupa. Tako su one u Ilinoisu porasle za dva odsto, u Indijani za četiri i po pet odsto u Ajovi i Viskonsinu. Ovo je njihovo prvo povećanje u poslednjih sedam godina pada.

Nemačka: Skok cena poljoprivrednog zemljišta - šta je razlog?

Shodno tome indeks cena zakupa i onih otkupnih, dosegao je najviši nivo od 2013. godine te su one na rekordnom nivou.

Američki analitičari smatraju da je 2020. godina bila jaka za poljoprivredu pa da će 2021. biti još bolja.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Cene SAD Zakup


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.