Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja u EU
  • 02.07.2021. 07:30

Zeleni plan će dovesti do smanjenja proizvodnje pšenice i uljane repice, a povećati uvoz?

Stručnjaci previđaju smanjenje proizvodnje pšenice i uljane repice zbog standarda koje nalaže zelena politika EU.

Foto: Martina Popić
  • 1.995
  • 305
  • 0

U strategiji "Od polja do stola" Europska komisija je predložila ciljeve za 2030. godinu, uključujući proširenje ekološke proizvodnje na 25 posto poljoprivrednih površina s trenutnih osam posto te smanjenje upotrebe pesticida za 50 posto.

U europskoj organizaciji Cocereal koja između ostalih okuplja i trgovce žitaricama, smatraju kako bi predloženi zeleni ciljevi mogli sniziti proizvodnju pšenice, inače glavnu žitaricu u EU. U svojoj su analizi objavili da bi se njezina proizvodnja mogla smanjiti na oko 109 milijuna tona u 2030. s oko 128 milijuna očekivanih ove godine.

EU izvozi velike količine pšenice, no zeleni plan bi to mogao obrnuti. "Dakle, više nećemo biti jedan od velikih izvoznika, već jedan od uvoznika", pojasnio je Oliver Balkhausen, član uprave Cocereala i voditelj istraživanja u Archer Daniels Midlandu, prenosi Euractiv

Od ratarskih kultura, EU je 2019. proizvela najviše pšenice

Ciljevi zaštite okoliša koji su dio i reforme Zajedničke poljoprivredne politike također bi mogli dovesti do smanjenja uzgoja, ali i izvoza uljane repice. Prema ovim analizama, EU bi mogla uvoziti više od 10 milijuna tona ove uljarice godišnje, u usporedbi s trenutnih 6 milijuna tona.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo poljoprivrede je u svojoj studiji predvidjelo da će se zbog zelenih ciljeva smanjiti proizvodnja u Uniji. No, u radu francuskog agronomskog instituta INRAE njihova je perspektiva kritizirana kao previše pesimistična. Smatraju da treba uzeti u obzir promjenu poljoprivrednih praksi i potrošačkih trendova.

Coceral smatra da su rizici nestabilnosti tržišta i premještanja ekoloških problema u druge dijelove svijeta pokazali da EU treba detaljnu procjenu učinka svojih zelenih ciljeva.

Na ovo već duže vrijeme upozoravaju i u Europskom udruženju poljoprivrednika Copa Cogeca, gdje su konkretno reagirali na protivljenje zastupnika Europskog parlamenta o ponovnom odobrenju upotrebe glifosata nakon 31. prosinca 2022. Smatraju da se favoriziranjem jednog stupa održivosti nad drugim šalje vrlo demotivirajuća poruka poljoprivrednicima širom EU.


Tagovi

Zeleni plan ZPP Izvoz pšenice Uzgoj uljane repice Uvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]