Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Josip Jaroš
  • 15.08.2015. 16:30

Zbog traktora koji čeka 4 godine - ide psihijatru!

Platio traktor 238.500 kuna, a još ga nije dobio. Tvrtka koja mu je trebala isporučiti traktor, otišla je u stečaj, a tragedije su se samo nizale.

  • 3.395
  • 351
  • 0

U domaćim medijima gotovo svakodnevno možemo čitati o problemima hrvatskog sela. Najvažnija grana za opstanak čovječanstva pretvorila se u sivilo iz kojeg većina želi pobjeći glavom bez obzira. Nećemo spominjati kako je poruka mladima već poslana.

Dok se jedni poljoprivredni proizvođači žale na nisku otkupnu cijenu pšenice, drugi upozoravaju na apsurdne propuste prilikom dodjele državnog zemljišta. Treći prosvjeduju pred Ministarstvom poljoprivrede, a četvrti doslovno ne mogu spavati.

Umjesto iz polja, dolazi od psihijatra

Kupio traktor 2011. - još ga nije dobio!

Zaustavit ćemo se kod posljednje skupine kojoj pripada Josip Jaroš iz Rajsavca pokraj Požege. Njegova noćna mora započela je u prosincu 2011. godine kada je platio novi traktor. Da je sve išlo prema planu, bila bi to kruna poljoprivredne karijere pred odlazak u mirovinu.

Za nekoliko sati će 1304. noć koja se umjesto povrataka iz polja pretvorila u odlaske psihijatru. Traktor nije stigao, a Josip se razbolio. "Znate kako je to na selu, sa starijim ljudima. Otac bi odbio cijeli Zagreb da mu ponudite. On samo želi svoj traktor", uvodi nas u priču sin Karlo koji priznaje kako više ni sam ne zna kada će obiteljskoj tragediji doći kraj.

Rok isporuke stalno se povećavao

A početak joj se zna. Nakon uspješne poljoprivredne sezone i prodaje obiteljske ostavštine, stanje bankovnog računa obitelji Jaroš povećalo se na gotovo 243 tisuće kuna. Za novi traktor bilo je dovoljno 238.500 kuna. Odluka je pala na marku Hürlimann i tvrtku Trgo gea d.o.o. iz Nedelišća. Prema knjigovodstvenim provjerama i dosadašnjem poslovanju, sumnje nije bilo.


Josip Juroš samo želi svoj traktor

"Nakon dobivene ponude u kojoj je stajao rok isporuke 10 dana, uplatio sam ukupan iznos, no traktor nikako nije stizao. Ni brojni pozivi, ni odlasci u Nedelišće nisu pomogli. Zatim sam od vlasnika tvrtke Željka Prprovića dobio dokument kojim potvrđuje isporuku do 20. travnja 2012. godine, ali i to je bila samo još jedna laž", objašnjava Josip Jaroš.

Kaznena prijava protiv vlasnika poduzeća

Naš sugovornik tada je odlučio potražiti pomoć pravnim putem. "Nisam naišao na razumijevanje policije stoga sam sam podnio kaznenu prijavu protiv Prprovića koja je odbačena s obrazloženjem kako nema prijevare, nego da je riječ o neispunjenju ugovorne obveze", naglašava Jaroš.

U međuvremenu, tvrtka Trgo gea d.o.o. otišla je u stečaj, a nezadovoljni poljoprivrednik odlučio se na privatnu tužbu. "Idem do kraja, makar prodao kuću i zemlju. Da sljedećih 50 godina primam mirovinu, ne bih dobio uplaćeni iznos", kaže Jaroš te dodaje kako ga najviše ljuti što je Prprović isporučivao traktore drugim poljoprivrednicima koji su ih kupili nakon njega.

Tvrtka koja mu je prodala traktor - u stečaju

"Mi više ne spavamo, život nam se promijenio", ističe Josipova supruga Ana. Vlasnik tvrtke na pozive obitelji iz Rajsavca rijetko se javi. Josip je posljednji put uspostavio kontakt prije šest mjeseci kada mu je ponuđena zamjena za dijelove i druge poljoprivredne strojeve. Nažalost, ništa nije dogovoreno, Željko Prprović više se nije javljao.

"Tako to traje već gotovo četiri godine, uvijek neka obećanja i onda ništa. Čak smo išli kod njega, ali on je ostao bez svega. Bilo je svakakvih izgovora tijekom godina: baš sada pregledavaju broj šasije, pa da je poslan kamion, no traktor nije stao u prikolicu, i tako dalje", kaže Josipov sin.

Nije pomogla ni privatna tužba

Tijekom intervjua, zamolili smo našeg sugovornika da ponovno pokuša uspostaviti poziv. Iako nevoljko, Jaroš je napamet utipkao broj, mobitel je zazvonio, a s druge strane se čulo halo. "Pa Željko, Željko zašto mi se ne javljaš?", pitao je sa suzama u očima Josip čvrsto stišćući mobitel, dok su njegovi ukućani stali na noge.

Umjesto odgovora o isporuci traktora ili povratu novca, Željko Prprović je pitao našeg sugovornika kakva je poljoprivredna godina te mu je poručio da ga ponovno nazove 20. kolovoza.

Očekuje se dolazak traktora?

Na naš upit o dugu prema obitelji Jaroš, vlasnik tvrtke objašnjava kako je zapao u probleme nakon što nije uspio naplatiti dva milijuna kuna svojih potraživanja. "Ovo je jedini slučaj koji mi je ostao i tražim način da ga riješim. Otkad pregovaramo, jednostavno ništa ne ide. U nesreći sam ostao bez ruke pa je i to utjecalo na razvoj događaja. Svakodnevno razmišljam o isplati Jarošu, iako je njemu tvrtka dužna", zaključuje Prprović te dodaje kako uskoro očekuje dolazak traktora, no da nam ne može otkriti detalje.


Tagovi

Josip Rajoš Niska otkupna cijena Požega Rajsavci Karlo Rajoš Hürlimann Željko Prprović Stečaj Poljoprivredna sezona Trto gea Dokument Pravna pomoć Traktor


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.