Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krčenje šume
  • 18.02.2020. 15:00
  • Brandenburg, Njemačka

Zaustavili Teslu u sječi šume na mjestu gdje planira graditi tvornicu automobila

Radovi na uklanjanju 92 hektara većinom borove šume započeli su u četvrtak, a obustavljeni su u subotu navečer po nalogu upravnog suda. Aktivisti smatraju da u slučaju da šuma bude iskrčena, postoji mogućnost erozije tla koja će ugroziti vodoopskrbu regije i preplaviti okolno područje. 

Foto: Pixabay/Robert Jones (ilustracija)
  • 3.247
  • 301
  • 0

Njemački sud naredio je tvrtki Tesla da prekine krčiti šumsko zemljište u blizini Berlina kako bi izgradio svoju prvu europsku tvornicu automobila i akumulatora. Naime, američki proizvođač je u studenom prošle godine objavio planove za izgradnju "Gigafactory" u Grünheideu u istočnoj državi Brandenburg.

Radovi na uklanjanju 92 hektara većinom borove šume započeli su u četvrtak, a obustavljeni su u subotu navečer po nalogu upravnog suda koji se sprema razmotriti žalbu lokalnih udruga za zaštitu okoliša i odlučiti o daljnjem tijeku radova, piše dpa.  

Plan je bio do kraja ovoga mjeseca raskrčiti zemljište koje se prostire na 300 hektara te započeti proizvodnju u srpnju 2021. i godišnje proizvesti 500 tisuća vozila

Žalbu o krčenju podnijela je lokalna udruga za zaštitu okoliša, Zelena liga Brandenburga. Zanimljivo je kako je ovo zemljište izvorno bilo namijenjeno tvornici BMW prije 20 godina, ali se ona ondje nikada nije gradila. Prostor je zarastao, a njime su ovladale biljke i životinje. Aktivisti smatraju da u slučaju da šuma bude iskrčena, postoji mogućnost erozije tla koja će ugroziti vodoopskrbu regije i preplaviti okolno područje. 

"Ne želimo zaustaviti Teslu, ali ta se tvrtka ne treba tretirati drugačije od drugih", izjavio je Hinz-Herwig Mascher, predsjednik ekološke udruge. 

Zastupnici iz stranke demokršćana i Slobodne demokratske stranke upozorili su da će pravna bitka vođena protiv Gigafactory nanijeti ozbiljnu i dugotrajnu štetu njemačkom imidžu kao mjestu poslovanja, navodi reuters

U Tesli još nisu komentirali odluku suda. 

Ova američka kompanija trenutno ima dvije giga tvornice u Sjedinjenim državama i jednu u Šangaju, u Kini.

Zanimljivo je kako je pokrajina Brandenburg poznata po rudnicima ugljena koji se prostiru na tisućama hektara. Vlada namjerava prekinuti s korištenjem ugljena do 2038., ali aktivisti za zaštitu prirode smatraju da je to predug rok. 


Tagovi

Krčenje šume Tesla Gigafactory Njemačka Brandenburg Obustava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]