Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zoonoze
  • 15.12.2021. 18:00

Zašto je pao broj zoonoza u EU?

Zbog uticaja pandemije i promena navika stanovništva došlo je do manje pojave zoonoza.

Foto: Martina Popić
  • 116
  • 45
  • 0

Bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka i obrnuto nazivaju se zoonoze. Prema izveštaju Evropske unije i programa "One Health", evidentiran je pad broja zoonoza kod ljudi i životinja uzrokovanih hranom u 2020. godini.

Na stranicama Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) stoji kako je kampilobakterioza bila najviše prijavljivana takva u EU-u 2020., sa 120.946 slučajeva u poređenju sa više od 220.000 u prethodnoj godini.

Reč je o zaraznoj bolesti koju uzrokuju bakterije iz roda Campylobacter. Najčešći uzročnici ove bolesti su C. jejuni i C. coli. Lako se uništava visokom temperaturom, što znači da se hrana mora termički obraditi kako bi se uništile navedene bakterije.

Salmoneloza je zahvatila više od 52.700 osobe u odnosu na 88.000 u 2019. Broj prijavljenih epidemija uzrokovanih hranom takođe je pao za 47 odsto. 

Covid-19 smanjio zoonoze

Stručnjaci smatraju da je do pada pojava ovih zaraznih bolesti prijavljenih kod ljudi, u rasponu od sedam do 53 odsto, i epidemija koje se prenose hranom došlo zbog uticaja pandemije COVID-19.

Iza velikog smanjenja slučajeva stoje promene u ponašanju stanovništva u potrazi za zdravljem, ograničenja putovanja i događanja, zatvaranje restorana, karantina i drugih mera ublažavanja kao što su korišćenje maski, fizičko distanciranje i dezinfekcija ruku. 

Sledeće najčešće prijavljene bile su bolest uzrokovana bakterijom yersinia (5.668) i infekcije uzrokovane E. coli koja proizvodi Shiga toksin (4.446). Listerioza je bila peta najprijavljenija zoonoza (1.876 slučajeva), uglavnom kod osoba starijih od 64 godine.

U Grčkoj, Španiji i Italiji sa najvećom smrtnosti i hospitalizacijom bile su listerioza i infekcija virusom Zapadnog Nila. 

Preko 200 opisanih zoonoza preti zdravlju životinja, ali i ljudi

Izveštaj prati epidemije koje se prenose hranom u EU i događaje tokom kojih se najmanje dve osobe zaraze istom bolešću od iste kontaminirane hrane. U 2020. ih je zabeleženo skoro 3.100. Salmonela je ostala najčešće otkriveni uzročnik i uzrokovala je oko 23 odsto epidemija, a najčešći izvori su jaja, proizvodi od jaja kao i svinjsko meso.

EFSA je objavila dva interaktivna komunikacijska alata o epidemijama koje se prenose hranom sa opštim informacijama o epidemijama koje se prenose hranom, njihovim uzročnicima i transportnim vozilima sa hranom. Takođe, možete pretraživati i veliku količinu podataka o epidemijama koje se prenose hranom, a koje je EFSA prikupila iz država članica EU-a i drugih zemalja izvestilaca od 2015. 

Celi izveštaj preuzmite u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Izveštaj Zoonoze Kampilobakterioza Bakterijske bolesti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.