Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI digitalna platforma
  • 17.07.2021. 16:00

Zašto digitalizovati poljoprivrednu proizvodnju?

Korišćenjem digitalnih poljoprivrednih rešenja proizvođači povećavaju svoju profitabilnost sa 50 na 100 odsto već u prve dve godine.

Foto: Agrivi/Agroklub
  • 312
  • 264
  • 0

Digitalizacija polako, ali sigurno zahvata i najtradicionalniju privrednu granu - poljoprivredu. Uz mogućnost odlučivanja na osnovu stvarnih podataka sa polja i optimizaciju korišćenja resursa, digitalna poljoprivreda menja način proizvodnje hrane pružajući poljoprivrednicima mogućnost da osiguraju produktivnu i održivu proizvodnju.

Iako su mnogi proizvođači još uvek neodlučni i sumnjičavi u prednost digitalizacije, jedan od glavnih i očiglednih razloga zašto ići u ovom pravcu jeste i dostupnost svih podataka na jednom mestu.

Umesto vođenja proizvodnje na papiru i u raznim tabelama, uspešni poljoprivrednici oslanjaju se na digitalna poljoprivredna rešenja kako bi imali sve važne podatke na jednom mestu, lako dostupne sa bilo kojeg uređaja i u bilo koje vreme. Na taj način poljoprivrednici ne moraju da gube vreme na zapisivanje podataka u rokovnik i lako mogu da pristupe svim svojim podacima u samo nekoliko klikova. Na kraju, skladištenjem podataka u oblaku nema rizika da će neke važne informacije biti izgubljene, a dokumenti se mogu organizovati na osnovu potrebe proizvođača.

Donošenje poslovnih odluka na osnovu podataka sa terena u stvarnom vremenu, umesto "odokativnog", preduslov je za produktivnu i profitabilnu proizvodnju, što je samo jedan razlog više. Upravljanje poljoprivrednim gazdinstvima detaljno sa podacima omogućava poljoprivrednicima merenje različitih useva i zemljišta na osnovu satelitskog uvida u realnom vremenum, zatim vremenskih izveštaja, alarma rizika i praćenja napretka useva.

Jednostavno planiranje sezone

Podnošenje izveštaja iscrpljujući je zadatak za poljoprivrednike. Ipak, to je često preduslov za ostvarivanje prava na razne projekte i subvencije. Sada mogu koristiti digitalna rešena u kojima vode evidenciju proizvodnje i jednostavno odštampaju sve podatke potrebne za izveštaj u samo nekoliko klikova.

Sve je u nekoliko klikova

Dobra organizacija je pola obavljenog posla. Planiranje aktivnosti koje će se obavljati tokom sezone pomaže poljoprivrednicima da organizuju svoju radnu snagu i druge resurse potrebne za obavljanje aktivnosti. Osim toga, uspešni poljoprivrednici uvek planiraju plodored i budžet.

Plodored je važan jer održava ravnotežu plodnosti zemljišta i omogućava optimalan rast i razvoj biljke, a planiranje budžeta omogućava proizvođačima da raspodele svoj novac i uporede budžetske i stvarne troškove na kraju sezone. Na taj način, poljoprivrednici mogu da prepoznaju moguće uštede i poboljšaju svoju profitabilnost u narednoj sezoni.

Precizna vremenska prognoza za precizno delovanje

Sa sve većim pritiskom tržišta, poljoprivrednici moraju svojim kupcima da pruže informacije o celokupnom proizvodnom procesu. Iz tog razloga, digitalizacija poljoprivrednih procesa dobar je način da kupci znaju šta jedu i kako se proizvodi pojedina kultura.

Ovakva poljoprivreda takođe, najbolji je način upravljanja raznim rizicima. Produktivnost i isplativost proizvodnje uveliko zavisi od vremenskih uslova. Stoga poljoprivrednici moraju na vreme da imaju informacije o mogućoj pojavi štetočina i bolesti, kao i uvid u preciznu vremensku prognozu.

Poljoprivrednici koji koriste digitalna rešenja mogu da smanje gubitke zahvaljujući poboljšanom iskorišćavanju svojih resursa. Na primer, uvid u stanje nutrijenata useva po poljima omogućava poljoprivrednicima da izbegnu preterano đubrenje. Tako poljoprivrednici mogu da uštede novac na đubrivima i osiguraju optimalne uslove zemljišta primenjujući ih koliko je potrebno.

Podsetnik za važne datume

Vođenje brige o svakodnevnim obavezama i važnim datumima poput isteka ugovora, registracije mašina, isteka zakupa polja ili rok plaćanja može biti iscrpljujuće za proizvođače. Iz tog razloga oni uspešni ništa ne prepuštaju slučaju i koriste digitalna rešenja koja ih upozoravaju na najvažnije datume, predstojeće zadatke ili rokove dospeća računa.

Uvid u stanje nutrijenata useva omogućava poljoprivrednicima da izbegnu preterano đubrenje

Digitalna poljoprivreda pruža različite mogućnosti automatske razmene podataka između različitih rešenja poput mehanizacije, meteoroloških stanica, senzora zemljišta, softvera za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i ERP rešenja.

Primeniti prave agrotehničke mere u pravo vreme ključ je održive proizvodnje. Digitalizacijom poljoprivrednici mogu da planiraju svoje aktivnosti na osnovu vremenskih uslova i preciznih podataka o kvalitetu zemljišta i stvarnim potrebama useva. Osim toga, digitalna poljoprivreda teži optimizaciji korišćenja resursa, čime se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu.

Povećanje profitabilnosti sa 50 na 100 odsto

Digitalizacija poljoprivrede najbolji je način da se obezbedi i produktivna i održiva poljoprivredna proizvodnja. Korišćenjem digitalnih poljoprivrednih rešenja proizvođači povećavaju svoju profitabilnost sa 50 na 100 odsto već u prve dve godine.

AGRIVI digitalna platforma pruža sve što vam je potrebno za dobijanje vrednosti na osnovu podataka sa njiva, upravljanje rizicima i maksimiziranje profitabilnosti. Posetite web stranicu kako biste saznali kako rešavamo stvarne izazove u vašoj industriji.


Tagovi

Agrivi Digitalna poljoprivreda Digitalizacija Digitalna platforma Precizno planiranje Dostupnost podataka Profitabilnost


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]