Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sipić kod Kragujevca
  • 10.06.2018. 13:00

Zasadio 6 hektara oraha u devetoj deceniji!

Sva predubeđenja koja imate, kada očekujete novinarsku priču sa početnom informacijom o zasadu oraha od 6 hektara, ostavite na asfaltnom putu u selu Sipić kod Kragujevca. Na početku makadamskog puta koji vodi na imanje Snežane i Dragana Stamatovića počinje i priča koja daje novu dimenziju svim životnim i poljoprivrednim pesimistima.

Foto: Biljana Nenković
  • 6.492
  • 319
  • 0

Snežana i Dragan Stamatović su penzioneri koji gaje orahe i beli luk.  Ako je neko očekivao da oni prave orahovaču ili zimnicu za svoje i potrebe familije ili pleve bašticu oko kuće - pogrešio je. Dragan hrabro gazi 82. godinu i po stanju na terenu u ozbiljnom je agro-biznisu. Na šest hektara pre godinu i po dana zasadio je preko 600 stabala oraha. Ovo nije njihovo prvo iskustvo za poljoprivredom. Orahe su posadili kada su raskrčili kajsije.

"Pun rod oraha očekujemo od sedme godine, kada počinje da se isplaćuje uloženo. Projekcija je da ćemo po stablu dobiti oko 25 kilograma čistog jezgra", kaže Dragan na početku.

Ko zasadi orah - živeće dugo

Turska je najveći evropski proizvođač, ali i najveći uvoznik oraha, a prema ovoj zemlji je otvoren izvoz, tako da, kako kaže ovaj proizvođač, ne bi trebalo da bude problema sa plasmanom.

"Ne brinite! Po predanju, onaj ko zasadi orah, ima vremena dok stablo ne bude obima njegovog vrata. Imam još dosta vremena i dugovečne gene. I planiram još četiri hektara pod orahom", dodaje Dragan.

Dragan
Imam još dosta vremena i dugovečne gene, poručuje Dragan.

Stamatović se vodi i podatkom da farmaceutske kompanije u pravljenju 70 odsto lekova koriste orahovo ulje, tako da bi ovaj zasad u budućnosti trebalo da opstane i bude isplativ.

Domaće sorte dobijaju subvencije

Odlučili su se za domaće sorte - rasna i šeinovo, jer za njih država daje subvencije. Pravili su razmak od 10 x 9,5 metara. Najviše ih je koštala priprema zemljišta. Dragan kaže da je samo vađenje kajsija platio 6.000 evra, i još oko 4.500 evra oranje.

"Država propisuje da oranje mora da bude na dubini od 60 centimetara da bih dobio subvencije, tako da smo to morali da ispoštujemo. Velika investicija bile su nam sadnice. Na žalost, više od polovine nisu bile u propisnom stanju, tako da smo dodatni novac potrošili da ih 'vratimo' iz mrtvih. Savetujem budućim proizvođačima da dobro otvore oči kod nabavke, pa makar to bile i renomirane ustanove", naglašava Dragan.

Digitron je majka poljoprivrede današnjice

Dragan je idejni tvorac biznisa na imanju. Njegova supruga Snežana kaže da ne ispušta olovku i digitron iz ruku i da pre započinjanja bilo kog posla on pravi računicu. Smatraju da se poljoprivreda u današnje vreme razlikuje od one od pre pola veka. Snežana je to vreme zadužena za program prihrane i zaštite.

Orah
Odlučili su se za domaće sorte - rasna i šeinovo, jer za njih država daje subvencije.

"Uglavnom se konsultujemo sa ljudima iz struke, pošto ne koristimo internet. Najveći problem nam je voda. Dovozimo je u kanisterima kamionom  iz sela. Ranije smo ovde gajili piliće, pa tovili svinje. Na kraju je Draganova računica rekla da ćemo saditi orah", kaže Snežana.

Beli luk među orasima

Ali ne samo orah. Na pola hektara Stamatovići gaje beli luk, jer od odgajivača oraha, još su ređi Šumadinci koji gaje ovu kulturu.

"Posejali smo 135.000 čenova belog luka u proredu oraha. Godina je sušna, te očekujemo oko 5.000 kilograma roda. Ovo je prvi put da ga gajimo i najteže je naći radnu snagu, jer je okopavanje i vađenje ručno", dodaje Snežana.

Beli luk
Na pola hektara Stamatovići gaje beli luk.

Dragan je do penzije radio u Zastavi i nekadašnjem Agrostroju, a Snežana, defektolog po obrazovanju, bila je zaposlena u Pošti. Još od 80-ih godina imali su neku poljoprivrednu proizvodnju u Sipiću. Pošto u kući na imanju nemaju struju, jer je prva bandera udaljena 1.800 metara, svako veče kolima se vraćaju u Kragujevac, a već narednog jutra su među svojim orasima i belim lukom.  


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Orah Beli luk Dragan Stamatović Snežana Stamatović Šeinovo Rasna Orahovo ulje Sipić Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.