Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vukovi napadaju
  • 26.04.2021. 18:00
  • Njemačka

Zakon štiti vukove - nemački stočari protestuju

Vukovi više nisu ugrožena životinjska vrsta i vreme je da se dozvoli odstrel, kaže i nemački ministar zaštite životne sredine.

Foto: Facebook/Heike Müller
  • 101
  • 35
  • 0

Pod motom "pet do 12 je", nemački stočari pozvali su vladu da ih bolje zaštiti od vukova. Kako piše NDR, njih 50 iz Meklenburga, regije Zapadne Pomeranije protestovalo je ispred ispostave Ministarstva poljoprivrede u Šverinu. Ogorčeni su jer, kako kažu, te divlje životinje ugrožavaju njihovu egzistenciju. Na svoje ovce okačili su i natpise na kojima piše: "Ja nisam hrana za vukove".

Neposredno pre početka konferencije ministara zaštite životne sredine poljoprivrednici su se okupili kako bi upozorili vladajuće i javnost o povećanoj brojnosti vukova. Oni zahtevaju opštu regulaciju populacije ovih krvoločnih životinja koje su strogo zaštićena vrsta u celoj Evropskoj uniji. U Nemačkoj se na njih sme pucati samo u opravdanim i izuzetnim slučajevima, a u slučaju da se ljudi sa njima pokušaju obračunati, završe na sudu. 

Nisu ugroženi, a štite se više nego stočari

Prošle godine, prema podacima koje prenosi agrarheute, u toj državi stradalo je skoro 2.900 životinja u napadu vukova. Osim ovaca, jangjadi i teladi tu su još i konji te divljač. Od ukupnog broja njih 441 su usmrtili u regiji Meklenburg.

Kako bi tome stao na kraj, ministar zaštite životne sredine Til Bakhaus poziva na nove smernice, a rešenje pokušava da pronađe kroz saradnju sa ministrima iz ostalih saveznih država. On se zalaže da se odstrel vukova odradi na pravno siguran način jer je njihov broj navodno dovoljno porastao pa više ne predstavljaju ugroženu vrstu. U toj severnoj regiji registrovano je čak 15 čopora.

Kao pozitivan primer dobre kontrole navodi se Švedska u kojoj se već godinama reguliše njihova populacija dozvoljenim lovom. Stoga, mnoga udruženja uzgajivača stoke i poljoprivrednika zahtevaju sličan pristup i u Nemačkoj.

Bakhaus je apelovao na svoje kolege iz Zelenih da podrže njegove predloge koji će pomoći da zaštite tamošnje stočare.

I hrvatski stočari traže rešenje 

S vukovima muku muče i hrvatski stočari, a nedavni stravičan pokolj dogodio se u Lici gde je stočaru stradalo stado od 120 ovaca. Nedugo nakon toga stigla je vest i o masakru kod Gračaca u kojem su usmrtili krave i telad.

Stočari u "komšiluku" upozoravaju da se po tom pitanju na nivou države i dalje ništa ne rešava, a izjavili su da ona bolje štiti "krvoločne" zveri nego njih.


Tagovi

Njemačka Prosvjedi Vukovi Stočari Napad na ovce Kontrola


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.