Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svilojevo
  • 29.11.2018. 08:15

Zadruga u Svilojevu obnavlja uzgoj lekovitog bilja

Zemljoradnička zadruga Svilojevo dobila je na konkursu oko 4,1 miliona dinara za kupovinu mašine za baliranje i rekonstrukciju kotlova za sušenje lekovitog bilja.

Foto: SO Apatin
  • 148
  • 5
  • 0

Zemljoradnička zadruga Svilojevo u selu sa istim imenom u opštini Apatin dobila je oko 4,1 miliona dinara na konkursu Kabineta ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za regionalni razvoj. Novac je namenjen za dva projekta: kupovinu mašine za baliranje i rekonstrukciju kotlova za sušenje lekovitog bilja.

Uzgoj lekovitog bilja

Kako je za Dnevnik rekla pomoćnica direktora Zemljoradničke zadruge Dijana Radojčić, poseduju 300 hektara svoje zemlje na kojoj seju pšenicu, kukuruz, ječam, soju, uljanu repicu. Odlučili su i da urade nešto novo, pa je posejano 2,5 hektara lekovitog bilja  - kantariona i maslačka.

"Hteli smo na ovaj način da podstaknemo i ostale zemljoradnike u Svilojevu, ali i u drugim mestima u okolini, da se umesto tradicionalne ratarske proizvodnje okrenu i drugim biljnim vrstama. Tako okrećemo list, premda je  zemljoradnička zadruga svojevremeno gajila lekovito bilje, pa je su iz tog perioda ostale sušara i dotrajale peći. Ovim novcem ćemo ih obnoviti", rekla je Radojčićeva.

Zadruga ima oko 30 koperanata. Nadaju se da će idejom o biznis sa lekovitim biljem motivisati mlade da ostanu u selu.

Nađ: Zadruge čine male poljoprivredne proizvođače konkurentnijim

Ugovor o dodeli bespovratnog novca  u Palati Srbije potpisao je pomoćnik predsednika Opštine Apatin David Nađ. Izjavio je da mu je izuzetno drago što će se na ovaj način dati podsticaj zadrugarstvu u Opštini Apatin: "Zadruge čine male poljoprivredne proizvođače konkurentnijim i neophodne su za razvoj naših sela".

Opština Apatin je ove godine uložila oko 30 miliona dinara za izgradnju atarskih puteva, a kako je najavljeno, poljoprivrednici mogu očekivati još veću podršku u narednoj godini.


Povezana biljna vrsta

Kantarion

Kantarion

Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potiče od grčkih reči hyper = iznad i exion = misao, što označava njenom naročitu... Više [+]

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Koren je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacione sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s belim mlečnim sokom.... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Svilojevo Zadruga Lekovito bilje Kantarion Maslačak David Nađ Dijana Radojčić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.