Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hlorprofam
  • 05.02.2020. 07:30

Zabranjeni hlorprofam se zadržava u skladištima - koja je dozvoljena granica?

Namera je maksimalno dozvoljenu količinu ostataka postaviti toliko niskom kako bi se sprečila ilegalna upotreba i garantovala sigurnost potrošača, ali dovoljno visoka kako bi proizvođači i distributeri ipak mogli da koriste postojeća skladišta.

Foto: Depositphotos/avk78
  • 181
  • 7
  • 0

Hlorprofam, inhibitor klica i herbicid koji se decenijama široko koristio za sprečavanje klijanja konzumnog krompira, u EU je zabranjen za upotrebu od početka ove godine. Ipak, radi se o aktivnoj materiji čiji se ostaci dugo nakon korišćenja mogu pronaći u skladištima i drvenim gajbama sa krompirom koji su već njime bili tretirani. 

Evropska Komisija zabranjuje hlorprofam - sredstvo koje sprečava klijanje krompira

To je pitanje koje muči proizvođače i distributere tog povrća koje je najčešće na našoj trpezi. Trenutna maksimalna dozvoljena količina ostataka hlorprofama (MRL) je 10mg/kg, navodi ctgb. Ova se granica smatra visokom i u toku je postupak prilagođavanja MRL-a za krompir koji dođe u kontakt s ostacima u skladištima. 

Namera je MRL postaviti toliko nisko kako bi se sprečila ilegalna upotreba, te garantovala sigurnost potrošača, ali dovoljno visoko kako bi proizvođači i distributeri ipak mogli koristiti postojeća skladišta. 

Evropska agencija za sigurnost hrane uputiće Evropskoj komisiji mišljenje o privremenom MRL-u za naredne godine, a odluka se očekuje tokom 2020. Do tada, na snazi ostaje postojeća MRL od 10 mg/kg

Podsetimo, hlorprofam i njegov glavni metabolit 3-hloranilin predstavljaju akutni i hronični prehrambeni rizik za potrošače. Smatra se da sadrži štetna svojstva za endokrini sistem


Tagovi

Sprečavanje klijanja Hlorprofam Konzumni krompir Zabrana Ostaci


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D