Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije metana
  • 14.10.2021. 07:30

Za smanjenje emisija metana još 24 zemlje - čeka se Indija, Kina i Rusija

Indija, Kina i Rusija su jedne od najvećih emitera ovoga gasa. Oglasio se nedavno ruski izaslanik za klimu, Ruslan Edelgerijev koji je rekao da zemlja prati i podržava inicijativu. Za sada samo deklarativno.

Foto: Bigstock/alisa24
  • 217
  • 48
  • 0

Dvadesetak novih zemalja pridružilo se Globalnom dogovoru o smanjenju emisije metana do 2030. godine iza kojeg stoje Sjedinjenje Države i Evropska unija. Ova će inicijativa biti pokrenuta na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promenama (COP26) koje će se održati od 31. oktobra do 12. novembra ove godine u Škotskoj.

Novih zemalja potpisnica je 24, a to su: Nigerija, Pakistan, Kanada, Centralnoafrička Republika, Kongo, Kostarika, Obala Slonovače, Demokratska Republika Kongo, Mikronezija, Francuska, Nemačka, Gvatemala, Gvineja, Izrael, Japan, Jordan, Kirgistan, Liberija, Malta, Maroko, Filipini, Ruanda, Švedska i Togo. 

Cilj je privlačenje još Indije i Kine, ali i Rusije koje su zapravo jedne od najvećih emitera ovoga gasa. Ali, ruski izaslanik za klimu, Ruslan Edelgerijev kazao je tek da zemlja prati inicijativu te da podržavaju zajedničke napore u rešenju ovoga problema, navodi scientificamerican

Metan je štetan gas i najveći uzrok klimatskih promena nakon ugljen dioksida (CO2) oko kog se godinama lome koplja. Nauka upozorava da su potrebne politike za borbu s ovim gasom kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5°C. Glavni izvori emisija uključuju naftu i gas, ugljen, odlagališta otpada, ali i poljoprivredu.

Emisije se razlikuju od države do države

Američki izaslanik za klimatske promene Džon Keri izrazio je nadu da će se više od 100 zemalja priključiti pre konferencije o klimatskim promenama te je pozdravio nastojanja onih koje su to učinile.

Osim toga, više od 20 filantropskih organizacija, uključujući one koje vode Majkl Blumberg i Bill Gates, u ponedeljak su se obavezale da će obezbediti više od 223 miliona dolara za podršku naporima zemalja u smanjenju emisija metana.

Zemlje uključene u ovaj dogovor imaju niz različitih profila ispuštanja ovog štetnog gasa u atmosferu. Na primer, u Pakistanu je glavni izvor poljoprivreda, a u Indoneziji otpad. U SAD i Nigeriji su to sektori nafte i gasa.

Dalje, Pakistan doprinosi manje od jedan odsto svetskih emisija, ali otprilike četvrtinu proizvodnje štetnih gasova u zemlji čini upravo metan.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

"Svi imamo različita polazišta i različite lokalne situacije. Ali takođe imamo mogućnost da značajno smanjimo emisije", upozorio je izvršni potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans.

Sjedinjene Države treba u idućim nedeljama da objave propise o metanu za naftu i gas, a Evropska unija će kasnije ove godine predstaviti detaljno zakonodavstvo o ovom gasu. Kanada će takođe doneti propise za smanjenje njegovih emisija iz naftnog i gasnog sektora za najmanje 75 odsto do 2030. u odnosu na nivo iz 2012. godine, izjavio je u ponedeljak kanadski ministar za klimu Džonatan Vilkinson.


Tagovi

Emisije metana Globalni dogovor Zagađenje Poljoprivreda Kina Indija Rusija COP26


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.