Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 20.02.2015. 19:00

Za sada novac stiže na kapaljku?

Isplata izravnih potpora za prošlu godinu ide sporo. Stočarima novac polako sjeda, iako saznajemo da su u većini slučajeva zakinuti. Ratari, voćari i konjogojci još uvijek broje nulu.

  • 7.408
  • 971
  • 0

Nedavno smo objavili da je Ministarstvo poljoprivrede putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 16. ovog mjeseca počelo isplaćivati prvi dio izravnih potpora za proizvodnu 2014. godinu, te da će ukupno biti isplaćeno 1,5 milijarda kuna!

Pokušali smo provjeriti kakvo je stanje na terenu s isplatama, jesu li potpore počele sjedati na račune obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Brodsko-posavske županije.

"U ponedjeljak, 16.ovog mjeseca, uplaćeno nam je po 530 kuna za svaku od deset krmača, što je, čini mi se, cijela potpora za prošlu godinu, jer lani smo u dva puta dobili približno isti iznos", kaže Ivan Sever iz Beravaca. Kao svinjogojca muči ga problem prodaje kvalitetnih tovljenika jer kupaca gotovo da i nema ili nude, kako kaže, sramotno nisku otkupnu cijenu. Njegov OPG bavi se i ratarskom proizvodnjom, ali za sada ni oni, a koliko zna, ni drugi ratari tog područja nisu dobili novčanu potporu.

Sjelo 35.000 kuna potpore za 70 muznih krava

Od desetak poljoprivrednika s kojima smo razgovarali, dio novčane potpore dobilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jakoba Vukovca iz Velike Kopanice. Jakob kaže da im je na račun sjelo 35.000 kuna, odnosno po 500 kuna za 70 muznih krava, iako su lani držali stotinjak muznih krava. Ovaj poljoprivrednik se tuži da je lani njegovo gospodarstvo zakinuto za poticaj za isporučenih 500 tisuća litara mlijeka.

Nerastovi

"Čim sam dobio novac, otišao sam kupiti gnojivo, ali to nam nije dovoljno, jer još nismo dobili potporu za ratarsku proizvodnju", tuži se Jakob. Dodaje da kao veliko gospodarstvo koje trenutno drži 260 grla goveda imaju malo vlastite zemlje, uglavnom hranu za stoku proizvode na mnogobrojnim malim privatnim parcelama za koje potpisuju više od sedamdeset ugovora, što im stvara posebno velike probleme u proizvodnji.

Konjogojci i ratari još uvijek čekaju

Željko Trnka, tajnik Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Slavonac sa sjedištem u Dragaliću, rekao nam je da do jutros nije imao informaciju da je netko od konjogojaca dobio prvi dio obećane novčane potpore. Lani su za uzgojno valjane kobile i pastuhe dobili oko 1.260 kuna po grlu, a trebali su, kaže, dobiti oko 2.000 kuna.

Jari ječam

Od Željka Kovačića iz Batrine koji se bavi ratarskom proizvodnjom na pedesetak hektara, čuli smo da, kao i većina njegovih kolega, željno iščekuje prvi dio poticaja koji je već planirao potrošiti za plavi diesel dok je bio jeftiniji. U općoj besparici, novac mu treba i za nabavu repromaterijala za proljetnu sjetvu i za prihranu i zaštitu ozimih usjeva. Za prošlu godinu kaže da je bila jako loša i teška, financijski gotovo katastrofalna jer mu je na njivi propao dio soje, a ima još desetak hektara neobrana kukuruza jer zbog vode do sada nije mogao ući u njivu.

I voćari na čekanju

Ni voćari s kojima smo razgovarali nisu nam se pohvalili da im je barem malo podebljan račun u banci na ime uplate prvog dijela potpore za prošlu godinu. Dražen Ružić iz Klokočevika ima oko 12 hektara nasada jabuka, šljiva, krušaka i drugog voća i svaka kuna dobro bi mu došla: "Koliko daju, samo neka što prije daju", kaže Dražen dodajući da i sada ima puno posla u voćnjaku - od kalcifikacije i gnojidbe do rezidbe velikih nasada.

Zimski voćnjak

"Mi ovih dana koristimo lijepo vrijeme za rezidbu pa i ne stignemo u banku provjerit je li sjeo poticaj", kaže Goran Kulaš, također voćar iz Klokočevika čije obiteljsko gospodarstvo ima oko 7 hektara voćnjaka.

Sa ovim i još nekoliko proizvođača razgovarali smo danas u prijepodnevnim satima, tako da je moguće da je nekome u međuvremenu i uplaćen novac. U svakom slučaju, osiromašenom selu i mnogobrojnim poljoprivrednicima novac koji očekuju je, kako kažu, trenutna slamka spasa, da još malo izdrže.

Nažalost, nije mali broj onih koji su prošlu godinu završili s minusom u proizvodnji, dugovima, blokadama računa. Nisu optimisti, pitanje je mogu li se i kako izvući i hoće li netko imati razumijevanje za njihove probleme koji su uvelike nastali i zbog nepovoljnih uvjeta proizvodnje.


Fotoprilog


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Jakob Vukovac APPRRR Isplata potpora Goveda Hrana za stoku Konjogojci Ratarska proizvodnja Muzne krave Ivan Sever Krmače Otkupna cijena Željko Kovačić Dražen Ružić Voćnjak Jabuke Šljive Kruške Goran Kulaš Blok


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.