Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 04.03.2018. 09:00

Vršac dobija vetropark sa 40 vetrenjača

Izgradnja vetroparka sa nazivom Košava odvijaće se u dve faze.

  • 1.198
  • 35
  • 1

Investitora za izgradnju vetroparkova zainteresovali su se za Vršac, čiji su stanovnici već navikli na  udare vetra koji nekada dostižu i orkanske razmere. Tako će, nakon Alibunara i Kovina, i ovaj grad u Banatu dobiti veliki broj vetrogeneratora (vetrenjača) u okolini.  Izgradnja vetroparka sa nazivom Košava odvijaće se u dve faze.

Prvo će se podići 20 vetrenjača sa snagom od 69 MW, a potom još jedan vetropark sa 20 vetrenjača snage 117 MW. Radove izvodi kompanija MG Fintel Wind, koja je obezbedili 81,5 miliona evra.

Počeo sa radom vetropark "Malibunar"

"Srbija će se na ovaj način približiti granici od 27% električne energije iz obnovljivih izvora, iz čega proizilaze višestruke koristi - od smanjenja više stotina hiljada tona ugljendioksida, do proizvodnje struje za blizu stotinu domaćinstava", prenosi Dnevnik reči Ticijana Đovanetija (Tiziano Giovannetti), izvršnog direktora kompanije.

Dodao je da će vetrenjače iz prve faze biti gotove do kraja sledeće godine, a da će se odmah posle toga nastaviti  izgradnja u okviru druge faze. Novac će se obezbediti iz trgovine na Beogradskoj berzi, gde će ponuda ove firme biti ponuđena ulagačima kapitala. 

Foto: HansLinde / Pixabay


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Vetrenjača Vetropark Košava Vršac MG Fintel Wind Tiziano Giovannetti


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.