Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožene ptice
  • 05.07.2017. 18:00

Volonteri u misiji: Spasavanje orla krstaša

Ukoliko se nešto uskoro ne promeni Srbija bi mogla da ostane bez jednog od simbola koji se našao i na državnom grbu - orla krstaša. Zahvaljujući trudu čuvara prirode i podršci EU rađa se nova nada da ipak nećemo ostati bez ove retke i veličanstvene ptice.

Foto: Narasimha Kumar / Flickr
  • 1.941
  • 92
  • 0

Jedan od simbola naše zemlje, koji se nalazi i na državnom grbu, orao krstaš nalazi se pred izumiranjem jer je u Srbiji ostao samo jedan par te retke ptičje vrste, pa o njima brinu volonteri. Krivolov, promena staništa i trovanje životinja najveći uzročnici za nestanak ptica čijom smo se brojnošću nekada ponosili.

Jedini par živi u Severnom Banatu

Prema rečima Milice Mišković rukovoditeljke Projekta za zaštitu orla krstaša i članice Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje prenosi Blic, do prošle godine su u Srbiji živela dva para ove retke ptice. Jedan je imao gnezdo u Nacionalnom parku "Fruška gora", a drugi u Specijalnom rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje", u severnom Banatu.

Projekat za opstanak orla krstaša uz podršku EU

Nažalost,, nastavlja ona, preživeo je samo drugi par. Njega volonteri neprekidno nadgledaju, a radi njihove zaštite pokrenut je i projekat "Panon igl" (Panon Eagle) za zaštitu orla krstaša, koji finansira Evropska unija. Miškovićeva dodaje da u tom projektu učestvuju Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka.

Volonteri neprekidno čuvaju gnezda

Milica Mišković dosaje da volonteri imaju zadatak da spreče uznemiravanje jedinog preostalog para, ali i da drže ptice pod strogim nadzorom. Oni tokom sezone gnežđenja, od marta do jula, danonoćno čuvaju gnezda, jer je krstaš veoma osetljiv na uznemiravanje, buku, pa čak i najmanje ljudske aktivnosti u širokom pojasu oko gnezda baš u tom periodu. Takve aktivnosti mogu da oteraju ptice sa gnezda i prekinu čitav proces gnežđenja.

Dva nova ptića ulivaju nadu

Miškovićeva naglašava da je misija volontera bila izuzetno uspešna jer je par orlova dobio dva mladunca. Ona pretpostavlja da će se mladunci uskoro osamostaliti, a da će par odraslih jedinki ostati na svojoj teritoriji.

Kako je orao postao krstaš?

Orao krstaš ili carski orao (Aquila heliaca) ime je dobio po mestu gde su ove ptice nekada gradile svoja gnezda. Naime oni su se gnezdili na stoletnim hrastovima koji su na sebi imali krst i koje su Srbi smatrali svetinjom. Danas je nažalost ovog orla lakše kod nas lakše videti u muzejima, privatnim galerijama, preparirane u restoranima nego u gnezdima ili nad vojvođanskom ravnicom.

Zloupotreba pesticida velika opasnost po ptice

Stručnjaci za zaštitu prirode objašnjavaju da je mnogo faktora koji ugrožavaju krstaše i druge orlove u Srbiji. U poslednjih deset godina dodatni pritisak predstavlja zloupotreba poljoprivredne hemije. Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističe da je ovu vrstu na rub izumiranja doveo nestanak prostranih otvorenih staništa, slatina i stepskih livada, kao i njegovog osnovnog plena, tekunice.

Orlovi ostali bez osnovnog plena

Ružić dodaje da je '20-ih godina prošlog veka u Deliblatskoj peščari živelo 8 parova orlova krstaša, uz 3-4 para na Fruškoj gori i jedan na Vršačkom bregu. Međutim, ta dobra vremena odavno su prošlost jer su s opadanjem intenziteta stočarstva, zarastale i pošumljavane livade, smanjio se broj tekunica i zečeva, što je kao posledicu imalo da je i orao krstaš polako nestajao.

Foto: Narasimha Kumar / Flickr


Izvori

Blic


Tagovi

Orao krstaš Aquila heliaca Carski orao Srbija Ugrožena vrsta Volonteri Milan Ružić Deliblatska peščara Milice Mišković Panon Eagle Gnezda


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.