Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticajna sredstva
  • 29.05.2019. 19:00

Vojvodina: Za unapređenje poljoprivrede predviđeno preko 125 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, doktor Vuk Radojević, uručio je 124 ugovora onima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru tri konkursa. Vrednost ovih konkursa iznosi više od 125 miliona dinara. Udeo resornog ministarstva u finansiranju bio je oko 50 odsto sredstava. 

Foto: Pokrajinska vlada
  • 101
  • 4
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, doktor Vuk Radojević, uručio je 124 ugovora onima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva u okviru tri konkursa. Vrednost ovih konkursa iznosi više od 125 miliona dinara. Udeo resornog ministarstva u finansiranju bio je oko 50 odsto sredstava. 

Radojević je podsetio da je reč o sufinansiranju investicija u pčelarstvo, kao i to da je drugi konkurs namenjen dodeli sredstava za podizanje novih ribnjaka, ali i rekonstrukciju postojećih na teritoriji AP Vojvodine, u 2019. godini. 

Treći konkurs odnosi se na finansiranje intenzivnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta, sa kojim raspolažu naučno - istraživačke institucije, zatim srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole, u kojima se obrazuju učenici poljoprivredne struke u Vojvodini, kako navodi Pokrajinska vlada.

Najviše ugovora sa pčelarima

Najveći broj ugovora, tačnije 108, zaključen je sa pčelarima.

"Vrednost ukupne investicije ovog projekta iznosi preko 47 miliona dinara, pri čemu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu iznosi 25 miliona dinara", ističe Radojević. Od formiranja Pokrajinske vlade, nivo investicija za pčelarstvo u pokrajini povećao se čak do pet puta. 

Ohrabruje činjenica da je sve više investicija za nabavku opreme, kao i za preradu i skladištenje pčelinjih proizvoda. Radojević je ukazao da je ovo važna podsticajna mera koja će doprineti razvoju pčelarstva i proizvodnji meda, koji zauzima sve značajnije mesto u domaćem spoljnotrgovinskom bilansu. 

Značajna sredstva izdvojena i za ribnjake

Za poljoprivredna gazdinstva koja se bave ribarstvom, sekretarijat je izdvojio oko 20 miliona dinara. Reč je o investiciji čija je ukupna vrednost preko 35 miliona dinara. Radojević je rekao da je sa ovim gazdinstvima potpisano pet ugovora. Na ovaj način, pokrajina će dobiti jedan novoizgrađeni i četiri rekonsutrisana ribnjaka. 

Poseban značaj ima i činjenica da Pokrajinska vlada, preko resornog sekretarijata, izdvaja znatna sredstva za srednje poljoprivredne škole u Vojvodini, kao i za Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. 

Sa predstavnicima obrazovnih institucija potpisano je 11 ugovora - 10 ugovora sa poljoprivrednim školama i jedan ugovor sa Poljoprivrednim fakultetom, u Novom Sadu. Za ove ugovore, sekretarijat je izdvojio oko 20 miliona dinara. Ukupna investicija predviđena za obrazovne institucije iznosi preko 42 miliona dinara

Poljoprivredni fakultet dobio je 4,2 miliona dinara i to za kupovinu žitnog kombajna. S tim da će u ovu kupovinu uložiti i 21 milion dinara iz sopstvenog budžeta. 

Najveće interesovanje za nabavku mehanizacije 

Najveće interesovanje bilo je za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kako pogonske tako i priključne. Kako je Radojević podsetio, u odnosu na period od pre dve i po godine, nivo sredstava za ova izdvajanja skoro je udvostručen.

"Višestruki efekat ove mere je unapređivanje dualnog sistema obrazovanja, kako bio i srednjoškolci i studenti imali priliku da na najasavremenijoj opremi i tehnologiji uče kako bi sutra bili što konkurentniji na tržištu", naglasio je Radojević.

Istovremeno, prema njegovim rečima, ova investicija u nabavku opreme doprineće i podizanju kvaliteta poljoprivrednih aktivnosti samih stručnih škola i Poljoprivrednog fakulteta, koja imaju poljoprivredna gazdinstva u okviru svojih ustanova.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Podsticajne mere Unapređenje poljoprivrede Resorni sekretar Vuk Radojević Pokrajinska vlada


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.