Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topola
  • 09.03.2016. 15:00

Voda odnela jesenju setvu!

Najviše štete od polava pretrpeli su poljoprivrednici u priobalju reke Jasenice u opštini Topola. Osim štete na jesenjim usevima, veliko je pitanje kada će početi prolećna setva. U njive neće moći da uđu najmanje mesec dana, pod uslovom da ne bude novih padavina.

  • 662
  • 188
  • 0

U ovonedeljnim poplavama najviše štete u Šumadijskom okrugu pretrpeli su poljoprivrednici iz opštine Topola. Stotine hektara useva je poplavljeno, žitarice su sada neupotrebljive, a veliko je pitanje da li će oranice moći da se urede za prolećnu setvu.

Zemljoradnici ovih dana nemoćno šire ruke nad svojim parcelama i gledaju u nebo. Ukoliko ne bude novih padavina, u njive će moći da uđu tek za dvadesetak dana.

U njive tek za mesec dana

Njive pod vodom u Natalincima
Oranice pod vodom u Natalincima

Najviše su stradale njive u selima Natalinci i Žabari, kroz koje protiče nabujala Jasenica. Milorad Gavrilović, iz sela Natalinci, kaže da je šteta na njivama ogromna. Jesenja setva je propala, a za prolećnu, još uvek ne znaju kada će moći ponovo da oru.

"Veliko je pitanje kada će i da li će zemlja ponovo moći da se pripremi. Uložili smo veliki trud i novac. Za hektar smo dali bar po 50.000 dinara, što za oranje, što za seme i đubre. Pa, odakle ljudima ponovo pare. Najviše je bilo pšenice, i to sad jednostavno može da se otpiše. Istruliće zbog vlage, isto kao i detelina. Pored reke uglavnom sejemo žitarice i lucerku. To nam služi sa ishranu stoke", kaže Gavrilović, koji ima dva hektara zemlje.

Propalo uloženo, ali i potencijalna dobit

Osim vode, problem predstavlja i mulj koji je nanela reka. Na nekim parcelama bujice su odnele i zemlju. "Narod je bacio đubre po pšenici i sve je to voda odnela. A mulj ostao. Od pšenice nema ništa, a bila je stigla do četvrtog pera. Sad svi čekamo da se voda ocedi, da uđemo u njive i vidimo šta dalje može da se radi. Pod uslovom da ne bude novih kiša, u njive će moći da se uđe tek za dvadesetak dana, a možda i ceo mesec. Još se nismo oporavili od poplava iz 2014. godine, a evo stiže nova nevolja. Neko stručniji od nas trebalo bi, valjda, da proceni kako može da se napravi prsten i odvodi višak vode iz reke. Most nam je usko grlo, tu preliva i plavi njive", dodaje Milorad.

Da će prolećna setva kasniti potvrđuje i Miodrag Lakić iz sela Žabare. Njemu je poplavljeno dva hektara ječma i lucerke. "To sad može da se otpiše. Reka je nanela mulj i ječam će istruliti. Nemam drugog izbora već ponovo da sejem. A odakle nabaviti pare, to još ne znam. Šteta nije samo u uloženom, već i u dobiti koju sam planirao da imam. Kasniće se sa setvom kukuruza i ovsa. Ukoliko bude novih padavina, oranice će ostati prazne", kaže Miodrag, koji sa žitaricama hrani svoje krave, ovce i koze.

Komisija će popisati štetu

Ječam pod vodom
Ječam pod vodom

Poljoprivrednici ovog kraja procenjuju da će posle vodene stihije u svoje njive moći da uđu tek za mesec dana. Potrebno je novo oranje, đubrenje i seme. Opština Topola proglasila je vanrednu situaciju. Predsednik Skupštine opštine, Dragan Jovanović, kaže da se trenutno ojačavaju bedemi koji su popustili, te da su spremni džakovi sa peskom i sva mehanizacija. Njegovim sugrađanima podjednako je važna odbrana njiva, isto koliko i kuća. Komisija će, kaže on, popisati štetu koju su poljoprivrednici pretrpeli.

"Posle poplava u 2014. godini smo dosta uložili na čišćenje vodotokova i pravljenja i ojačavanje bedema. Problem nam prave susedne opštine kroz koje protiče Jasenica, a nisu dobro odradile posao. Sada strahujemo da ne bude novih padavina", kaže Jovanović.

I voćari strahuju od novih kiša

U okolini Topole palo je 56 litara kiše po kvadratnom metru. Osim poljoprivednika čiji su usevi stradali, od novih kiša strahuju i voćari. Kažu da će biti u problemu zbog velike vlage. Topola je pretežno voćarski kraj i u ovoj opštini pod stablima je preko 14.000 hektara zemlje. Godišnji izvoz voća u inostranstvo vredan je oko 17 miliona evra.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Topola Poplave Jasenica Žabari Natalinci Jesenja setva Pšenica Kukurz Izlivanje Jasenice Njive pod vodom Oranice Ovas Ječam Milorad Gavrilović Miodrag Lakić Dragan Jovanović Odbrana njiva


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!