Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje useva
  • 30.03.2023. 10:30

Vlada smanjila subvenciju za osiguranje useva u pet okruga

Osim poljoprivrednika, koji će, ako ta uredba opstane, izdvajati mnogo više novca za osiguranje koje je, kao i sve ostalo, značajno poskupelo od prošle godine, nezadovoljne su i osiguravajuće kuće.

Foto: Depositphoto/@ MichalLudwiczak
  • 198
  • 12
  • 0

Poljoprivrednici iz Užica i okoline ogorčeni su uredbom kojom je Vlada Srbije, bez najava, smanjila subvenciju za osiguranje useva sa 70 na 40 odsto u pet okruga, među kojima je i Zlatiborski okrug, prenosi Danas. Do pre nekoliko godina, poljoprivrednici su dobijali tu vrstu subvencije u iznosu od 40 odsto. Nakon toga, ona je povećana na 70 odsto u pet okruga (Zlatiborskom, Moravičkom, Podunavskom, Šumadijskom i Kolubarskom), zbog učestalih šteta od grada i drugog nevremena.

Najnovijim izmenama Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu, koja je usvojena 17. marta ove godine, a za koju mnogi poljoprivrednci ne znaju, Vlada Srbije je subvenciju izjednačena u celoj zemlji i ona sada iznosi 40 odsto i u pet navedenih okruga. U toj uredbi piše da se u ovoj godini, podsticaji za tu namenu "isplaćuju u maksimalnom iznosu od 40 odsto plaćene premije osiguranja, odnosno u maksimalnom iznosu od 45 odsto plaćene premije osiguranja u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi".

Nezadovoljni i seljaci i osiguravajuće kuće

Osim poljoprivrednika, koji će, ako ta uredba opstane, izdvajati mnogo više novca za osiguranje koje je, kao i sve ostalo, značajno poskupelo od prošle godine, nezadovoljne su i osiguravajuće kuće, jer će imati manji broj osiguranika. Osiguravajuće kuće su se prošle sedmice obratile Ministarstvu pljoprivrede i tražile objašnjenja, ali odgovore nisu dobile.

"Ogorčen sam i ja i ostali poljoprivrednici. Prošle godine sam osigurao deo malina, a ostatak je uništio grad. Ako nova uredba opstane, neću osigurati malinjake ili ću osigurati beznačajan deo", kaže poljoprivrednik iz užičkog sela Buar Stevan Radojević, koji već duže od 35 godina uzgaja maline na više od dva hektara i navodi da malinarima to nije jedini problem, već i to što su poskupeli đubrivo, osiguranje za više od 50 odsto, sredstva za zašitu, a povećane su i dnevnice za berače.

"Zašto se ta uredba krije i zbog čega o njoj nema vesti u medijima?"

Za spornu uredbu, tvrdi, nisu znali ni u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Užicu.

Svi su iznenađeni

Voćar iz Prilika, kod Ivanjice Dobrivoje Radović, koji je i predsednik Asocijacije udruženja proizvođača malina i drugog jagodastog voća Srbije, kaže da nije čuo za navedenu uredbu. Kada mu je predočen njen sadržaj, bio je zaprepašćen i ogorčen.

"Neka nas bog osigura. Neka grad ubije sve. Nisam osiguravao ni sa subvencijom od 70, a neću ni sa 40 odsto, zato što nemam poverenja u osiguravajuće kuće", besan je i navodi da će malo proljoprivrednika sa takvom subvencijom moći da plati osiguranje.

Država ti vrati 60 odsto, ti nećeš da osiguraš - pa šta 'oćeš onda?

"Iz Vlade bi trebalo da se obračunaju sa osiguravajućim kućama, a ne sa nama, jer smo mi glavna karika u celom prehrambenom proizvodnom lancu Srbije", poručuje Radović.

Sa 70 odsto - poljoprivrednici su bili zadovoljni

U Poljoprivrednj savetodavnoj stručnj službi u Užicu, nakon što su pronašli spornu uredbu i proverili njen sadržaj, kažu da im se niko od poljoprivrednika nije javljao i izražavao nezadovoljstvo smanjenjem subvencije.

"Prošle godine, kada je subvencija bila 70 odsto, poljopriverdnici su bili zadovoljni. Ove godine, nismo imali nijednog poljoprivrednika koji nam se žalio na novu uredbu jer, verovatno, za nju i ne znaju", rekao je direktor te službe Nebojša Brzaković.


Tagovi

Vlada Srbije Uredba Smanjene subvencije Osiguranje useva Osiguravajuće kuće Stevan Radojević Dobrivoje Radović Nebojša Brzaković


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.