Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 19.01.2020. 18:00

Vinogradari u strahu od gubitka zemljišta zbog "zone bez pesticida"

Ako se zone budu odnosile na sve poljoprivredne površine, prvi će da stradaju francuski vinogradi poput "Champagne", "Bourgogne" ili "Alsace" jer je udaljenost od vinograda i kuća jako mala, piše Euroactiv.

Foto: Pixabay/ Ben_Kerckx
  • 149
  • 6
  • 0

U Francuskoj se od 1. januara 2020. godine sprovodi pravilo “zone bez pesticida” oko naseljenih mesta. Takva ograničenja prisutna su u malom broju država u Evropskoj uniji, a neka od njih su Slovenija, Italija i nekoliko gradova u Nemačkoj.

Naime, ideja o takozvanim zonama bez pesticida (ili zonama bez tretiranja), postepeno se pojavila kao rešenje za zaštitu od štetnih efekata sredstava za zaštitu bilja. Zbog ovog, mnogi poljoprivrednici i lokalno stanovništvo nisu zadovoljni, navodi Euroactiv.

Sigurni prostori između poljoprivrednih površina i naselja

Minimalne udaljenosti između zemljišta bez pesticida i naselja i zemljišta sa pesticidima postavljene su na pet metara za takozvane niske useve kao što su povrće i žitarice i deset metara za visoke useve, koji uključuju voćke i vinovu lozu.

Nikakvi oblici tretiranja, osim takozvanih "biokontrolnih" metoda, ne smeju da se primenjuju u zonama, a kršenje ovog pravila kažnjivo je, bez obzira da li su takvi proizvodi intenzivno ili samo povremeno u upotrebi.

Puno je nezadovoljnih takvom malom udaljenošću, a francusko udruženje za zaštitu i očuvanje prirode, France Nature Environment zahteva da ona bude bar 150 metara kako bi se izbegao rizik od širenja u slučaju raspršivanja pesticida.

Prema glavnom francuskom sindikatu poljoprivrede, FNSEA, taj predlog, kada bi se usvojio, oduzeo bi francuskim poljoprivrednicima 15 do 20% obradivog zemljišta, a takvo drastično smanjenje moglo bi da prisili tu državu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz drugih zemalja.

Najviše ide na štetu vinogradarima

Ako se zone budu odnosile na sve poljoprivredne površine, prvi će da stradaju francuski vinogradi poput "Champagne", "Bourgogne" i "Alsace" jer je udaljenost od vinograda i kuća jako mala.  

Prema procenama udruženja vinogradara "Alsace", 300 hektara vinove loze bilo bi direktno pod uticajem tih novih zona, koje pokrivaju oko 2% vinograda regije dok bi u pokrajni Šampanj, bilo pogođeno oko 1.000 hektara, što predstavlja 3% vinogradarske površine, a u ovom regionu cene zemljišta prosečno vrede milion evra po hektaru.

Francuska najveći izvoznik, a Velika Britanija najveći uvoznik vina u 2018.

Francuska je najveći izvoznik vina, a ukoliko dođe do smanjenja površina na kojim mogu da se koriste pesticidi, ta bi pozicija bila ugrožena jer i sami poljoprivrednici kažu kako je jako teško bez zaštite dobiti velike prinose.

Iako Francuska ostaje jedna od vodećih evropskih poljoprivrednih proizvođača, ona ipak uvozi 20% svoje hrane, a poljoprivredna proizvodnja u zemlji stagnira već neko vreme što je još jedan od razloga zbog čega ne bi trebalo da se uvode ovakve mere.  Problem predstavlja i to što nigde nije uveden plan na koji način će se poljoprivrednicima isplatiti naknada za izgubljena zemljišta.


Tagovi

Francuska Zone bez pesticida Vinogradi Zemljišta Udaljenost Kazna


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.