Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 16.01.2020. 18:00

Vinogradari u strahu od gubitka zemljišta zbog "zone bez pesticida"

Ako se zone budu odnosile na sve poljoprivredne površine, prvi će stradati francuski vinogradi u pokrajinama kao što su Champagne, Bourgogne ili Alsace jer je udaljenost od vinograda i domova jako mala.

Foto: Pixabay/ Ben_Kerckx
  • 358
  • 50
  • 0

U Francuskoj se od 1. siječnja 2020. godine provodi pravilo "zone bez pesticida" oko domova. Takva ograničenja prisutna su u malom broju država u Europskoj uniji, a neka od njih su Slovenija, Italija te nekoliko gradova u Njemačkoj.

Naime, ideja o takozvanim zonama bez pesticida (ili zonama bez tretiranja), postupno se pojavila kao rješenje za zaštitu od štetnih učinaka sredstava za zaštitu bilja. Zbog ovoga mnogi poljoprivrednici i lokalno stanovništvo nisu zadovoljni, navodi Euractiv.

Sigurni prostori između poljoprivrednih površina i domova?

Minimalne udaljenosti između zemljišta bez pesticida i domova, i zemljišta s pesticidima postavljene su na pet metara za takozvane niske usjeve kao što su povrće i žitarice i deset metara za visoke usjeve, koji uključuju voćke i vinovu lozu.

Nikakvi oblici tretiranja pesticidima, osim takozvanih "biokontrolnih" metoda, ne smiju se primijeniti u tim zonama, a kršenje ovoga pravila je kažnjivo, bez obzira koristi li se takve proizvode intenzivno ili samo povremeno.

Odluka o udaljenosti od 5 metara je još uvijek daleko od zahtjeva određenih udruga za zaštitu okoliša koji zahtijevaju 30 puta veću udaljenost - 150 metara, a kako bi se izbjegao rizik širenja pesticida prilikom raspršivanja. 

No, prema glavnom francuskom sindikatu poljoprivrede FNSEA, taj bi prijedlog, kada bi se usvojio, oduzeo francuskim poljoprivrednicima 15 do 20% obradivog zemljišta, a takvo drastično smanjenje moglo bi prisiliti tu zemlju na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Najviše ide na štetu vinogradarima

Ako se zone budu odnosile na sve poljoprivredne površine, prvi će stradati francuski vinogradi poput Champagne, BourgogneAlsace jer je udaljenost od vinograda i domova jako mala.  

Prema procjenama udruge vinogradara Alsace, 300 hektara vinove loze bilo bi izravno pod utjecajem tih novih zona, koje pokrivaju oko 2% vinograda regije, dok bi u pokrajni Champagne bilo pogođeno oko 1.000 hektara, što predstavlja 3% vinogradarske površine. Ondje cijene zemljišta prosječno vrijede milijun eura po hektaru.

Francuska najveći izvoznik, a Velika Britanija najveći uvoznik vina u 2018.

Francuska je najveći izvoznik vina, a ukoliko dođe do smanjenja površina na kojima se mogu koristiti pesticidi, ta bi pozicija bila ugrožena jer i sami poljoprivrednici kažu kako je jako teško bez zaštite dobiti velike prinose.

Iako je ta zemlja među vodećim evropskim poljoprivrednim proizvođačima, ipak uvozi 20% hrane, a poljoprivredna proizvodnja u zemlji stagnira već neko vrijeme. To je još jedan od razloga koje poljoprivrednici navode kada se protive uvođenju rigoroznih mjera.


Tagovi

Francuska Zone bez pesticida Vinogradi Zemljišta Udaljenost Kazna


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]