Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oznaka porekla
  • 15.06.2019. 13:00

Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla

Nakon dužeg zalaganja i truda, kao i dosta priprema, vina iz sremske vinogradarske regije, dobila su oznaku geografskog porekla. 

Foto: Julijana El Omari
  • 65
  • 2
  • 0

Nakon dužeg zalaganja i truda, kao i dosta priprema, vina iz sremske vinogradarske regije, dobila su oznaku geografskog porekla. 

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla, Srem - Fruška Gora, radilo je više od tri godine na izradi Elaborata o proizvodnji vina sa geografskim poreklom. Nakon višemesečnih analiza i kontrola kvaliteta, finalna verzija ovog dokumenta nalazi se na sajtu Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovim postupkom, sremski rejon dobio je priznanje koje mu pripada i uskoro će započeti postupak zaštite Fruškogorskog vinogorja.

Gordan Bašić, predsednik ovog udruženja, poručuje da je krajnji cilj proizvodnja, ali i zaštita najkvalitetnijeg vina, koje će biti prepoznato širom sveta. Takođe, očekuje se dolazak ljubitelja vina iz čitavog sveta u Srbiju. Istakao je da država u velikoj meri pomaže domaće vinare i vinogradare. Kao dokaz tome, činjenica je da je Pokrajinska vlada donirala 16 miliona dinara, kako bi se osavremenila i digitalizovala laboratorija za analizu vina, navodi 021

"Odmakli smo puno i u razgovorima da pravimo zajednički proizvod - daleko cenjeno penušavo vino. Radimo na tome da se vinski turizam razvije i da dovedemo zainteresovane posetioce u naš rejon", kaže Bašić.

Krajnji cilj - vina prepoznatljiva širom sveta

Ivan Đoković, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, naglašava da je zaštita porekla ovih vina poseban uspeh.

"Upravo ova odluka države, da kroz strogu, administrativnu proceduru potvrdi da 147 etiketa od 34 vinara dobije pravo da koristi i ističe geografsku oznaku porekla na svojim proizvodima potvrđuje nesumnjiv kvalitet. Vino sa Fruške gore je prepoznato i nagrađivano u Austriji, Engleskoj, Bugarskoj i širom naše države, koja je potvrdila kvalitet sa kojim smo svi bili upoznati. Kao što je rečeno, uskoro ćemo podržati i zajedničku klastersku proizvodnju vinskog penušavca po tradicionalnim metodama, kao što su činile Toskana ili Bordo", objašnjava Đoković. Dodaje da klasterska proizvodnja omogućava ujednačen kvalitet, dostizanje odgovarajućih količina, brendiranje i, što je najbitnije, zajedništvu i koheziji proizvođača. 

Sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla, Srem - Fruška gora, Slobodan Spasovski, objasnio je složenost postupka koji su vinari i vinogradari prošli.

"Počeli smo od prikupljanja svih podataka o vinarijama, vinogradima i vinima, o klimi i zemljištu, sve što je bilo potrebno za predstavljanje specifičnosti regiona i rejona. Podaci su sumirani na više od 2.000 stranica i nacrt elaborata poslat je ministarstvu. Usledile su sugestije i primedbe, a potom i administrativna i terenska kontrola svega što smo mi naveli u dokumentaciji. To je bio izuzetno dug period i svako vino je prošlo kontrole stručnjaka. Dokument je, nakon javnog uvida, konačno bio i objavljen kao dokument", objasnio je Spasovski.

IPARD i za vinare uskoro

Evropska unija će, kroz državnu pomoć, uskoro omogućiti vinarima i vinogradarima pristup sredstvima koji se dodeljuju putem IPARD fonda. Prema Bašićevim rečima, ovo će biti izuzetno značajna sredstva, za koja će brojni vinari i vinogradari sigurno biti zainteresovani, a koja će im pomoći da unaprede proizvodnju i nabave opremu koju svakodnevno koriste.

"Pri tome je učešće EU između 50 i 70 odsto, tačnije između 5.000 i 700.000 evra. Na ovaj način se ruralni turizam razvio i u Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Naše vinarstvo je razvijeno, ali postoji potencijal koji treba maksimalno iskoristiti i ovo nam je podsticaj, za sva vina u svim regionima, koja su izuzetnog kvaliteta", navodi Bašić.

Rokovi za apliciranje za IPARD programe biće vrlo kratki. Poziv bi, prema procenama udruženja, mogao da bude objavljen već za dva ili tri meseca, a biće otvoreni oko 90 dana. To znači da bi vinari i vinogradari trebalo da budu spremni.


Izvori

021


Tagovi

IPARD Vino Udruženje proizvođača grožđa i vina Goran Bašić Slobodan Spasovski Ivan Đoković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.