Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energija vetra
  • 12.09.2018. 12:15

Vetropark Alibunar prve kilovate će proizvesti u oktobru

Novi vetropark Alibunar otvoren je sa ciljem da strujom snabdeva 38.000 domaćinstava.

Foto: Pixabay / josealbafotos
  • 662
  • 31
  • 0

Novi vetropark Alibunar, snage 42 megavata, sa 21 turbinom, svečano je otvoren. Kompleks čine vetrogeneratori, koji se nalaze na poljoprivrednom zemljištu sa leve strane puta Beograd - Vršac, i trafo stanica i priključni dalekovod koji se nalaze sa desne strane. On će energijom vetra strujom snabdevati 38.000 domaćinstava, a prvi kilovati se očekuju tokom oktobra. U izgradnju je uloženo 80 miliona evra. Investitori su belgijska kompanija Elicio sa 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i banaka UniCredit, FMO i GGF obezbeđeno 60 miliona evra.

Značajno smanjenje CO2

Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije, čije korišćenje će značajno smanjiti emisiju CO2 - za 88.000 tona na godišnjem nivou, prenosi RTV. Ovaj projekat će značajno doprineti ispunjenju obaveze Srbije da do 2020. godine proizvodi i troši 27% zelene energije.

"Spremni smo da idemo dalje i čim ministarstvo otvori nove mogućnosti za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, mi smo tu da investiramo. Naš tim već sada istražuje u Srbiji mogućnosti i spremni smo za nova ulaganja čak u visini od novih 150 megavata", rekao je direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden.

Najveći energetski objekat u Srbiji

Ministar enegetike Aleksandar Antić, koji je je otvorio vetropark, najavio da će u našoj zemlji do kraja godine na mrežu biti pušteno još više od 200 megavata iz energije vetra. Dodao je da je vetropark Alibunar pojedinačno najveći energetski objekat u Srbiji koji se pušta na mrežu od 1991. godine i završetka hidroelektrane Pirot.

"Ovo je samo početak izuzetnog investicionog ciklusa i završetak projekata koji su u toku. Mi ćemo do kraja godine samo ovde u Banatu pustiti na mrežu još više od 200 megavata iz energije vetra i to je samo prvi korak. Takođe 2019. puštamo još 200 megavata čime ćemo zaokružiti cilj od 500 megavata iz energije vetra", rekao je Antić.

Najavio je i da će 2020. godine biti završen i projekat izgradnje novog bloka B3 TE u Kostolcu i krajem 2019. ili početkom 2020. projekat TETO Pančevo, veliki i značajan objekat za proizvodnju električne i toplotne energije. Srbija je trenutno 10. na listi investicija u vetroparkove, a to mesto deli sa Norveškom.

Šta će biti sa MHE na Staroj planini?

Antić je iskoristio priliku i da se osvrne i na situaciju na Staroj planini, kada je reč o minihidroelektranama. Rekao je da neće biti dozvoljena njihova gradnja, ako bilo gde u Srbiji izazivaju loš uticaj na životnu sredinu. Dodao je da svaki projekat treba pojedinačno analizirati, a ne generalizovati stvari:

Protest u Pirotu: Stara Planina je mrtva bez svojih reka

"Ako izaziva bilo koji loš uticaj na kvalitet vode, na vodosnabdevanje u nekoj sredini naravno da takav projekat ne smemo dozvoliti i nećemo dozvoliti. Čvrsto sam obećao meštanima Temske kada smo razgovarali o projektu koji razvija EPS da ćemo ga zaustaviti i uraditi sve neophodne analize i da nećemo napraviti nijedan korak oko koga se ne slažemo sa opštinom. To je odgovoran pristup".

Napomenuo je i da je svaki projekat izgradnje mini hidroelektrane moguć ako dobije potrebne saglasnosti organa nadležnog za upravljanje vodama i organa za zaštitu životne sredine.


Izvori

RTV


Tagovi

Alibunar Vetropark Minihidroelektrane Stara planina Aleksandar Antić Elicio Zelena energija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.