Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.10.2022. 07:30

Veći prinosi pšenice, a oštriji skokovi cena - to će nam doneti globalno zagrevanje?

Kako bi zagrevanje Zemlje za samo dva stepena Celzijusa uticalo na ponudu pšenice i lanac potražnje, pokazuje nedavno objavljena studija.

Foto: Martina Popić
  • 223
  • 101
  • 0

Međunarodni istraživački tim iz 13 institucija širom sveta koristio je novi model ispitivanja kojim su želeli dokazati da bi zagrevanje Zemlje za dva stepena Celzijusa uticalo na ponudu pšenice i lanac potražnje, a studija je objavljena u časopisu One Earth

Iako bi ova pojava dovela do nešto većih prinosa, za 1,7 odsto, s obzirom na pojačanu fotosintezu zbog uticaja CO2, čime biljka kompenzuje stres zbog zagrevanja, došlo bi i do naglog skoka cena i ekonomske nejednakosti. 

Ovo je važna informacija budući da je pšenica glavna svetska žitarica i predstavlja izvor 20 odsto belančevina i kalorija u ishrani preko 3,5 milijardi ljudi u 94 zemlje.

Veća ekonomska nejednakost

Predviđa se porast prinosa u zemljama koje izvoze pšenicu - onima na severnom delu hemisfere, prvenstveno SAD-u, Kanadi, Rusiji, državama na severu Evrope, ali i Australiji. Liberalizacijom trgovine uz niže cene mogao bi da se ublaži ekonomski stres. Ali, model pokazuje da bi došlo do veće potražnje za međunarodnom trgovinom i viših potrošačkih cena u zemljama koje uvoze.

Profitabilnost poljoprivrednika u naprednim ekonomijama mogla bi se održati ili čak povećati, ali će to neizbežno uzrokovati ekonomske gubitke i nejednakosti za one u manje razvijenima koje pšenicu uvoze. U regionima sa smanjenim prinosom koji uvoze ovu žitaricu, doći će do veće potražnje, viših cena što će produbiti jaz između zemalja koje izvoze i onih koje uvoze.

Pad prinosa za 15 odsto

Prema ovom istarživanju, moglo bi doći do pada prinosa čak za 15 odsto u zemljama poput Egipta, Indije i Venecuele. 

Ipak, ako se ispune sva obećanja Pariškog sporazuma zagrevanje bi se moglo zadržati ispod dva stepena Celzijusa, zaključuje se u studiji. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Veći prinosi Prinosi pšenice Klimatske promene Cene pšenice Globalno zagrevanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u