Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen ZPP
  • 04.12.2021. 14:00

Veće EU usvojilo Zajedničku poljoprivrednu politiku za razdoblje od 2023. do 2027.

Države članice imaju rok do 1. januara 2022. da dostave svoje nacrte strateških planova, nakon čega će Komisija započeti proces evaluacije tih planova i davanja povratnih informacija.

Foto: Bigstock/Stockr
  • 139
  • 17
  • 0

Na jučerašnjoj sednici Veće Evropske unije službeno je usvojilo Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) za razdoblje od 2023. do 2027. Kako su saopštili, novo zakonodavstvo gradi put za pravedniju, zeleniju i više utemeljenu politiku koja nastoji da osigura održivu budućnost za evropske poljoprivrednika.

Takođe, cilj joj je da pruži podršku manjim poljoprivrednim gazdinstvima i omogući veću fleksibilnost državama članicama u prilagođavanju mera lokalnim uslovima.

"Nakon više od tri godine napornog rada konačno smo stigli do cilja", izjavio je slovenski ministar poljoprivrede Jože Podgoršek. Dodao je da novi ZPP označava prekretnicu u poljoprivrednoj politici EU-a, predstavljajući teren za pravedniju i održiviju budućnost poljoprivrednika.

Proces reforme ZPP-a počeo je 2018. kad je Komisija objavila svoj početni predlog. U oktobru 2020. Veće i Evropski parlament usvojili su svoja pregovaračka stajališta, čime su započeli devetomesečni pregovori koji su kulminirali političkim sporazumom postignutim u junu 2021.

Ključno obeležje nove politike je uvođenje strateških planova na nivou država članica, omogućavajući nacionalnim vladama da prilagode odredbe ZPP-a potrebama svojih poljoprivrednih zajednica u saradnji sa lokalnim vlastima i relevantnim deonicima, navodi Veće u saopštenju.

Šta je sledeće?

Prema njima, politika je ekološki najambicioznija do sada, sa četvrtinom direktnih plaćanja rezervisana za postupke zelene poljoprivrede. Štaviše, to je prva ZPP koja uključuje socijalnu dimenziju usmerenu na garantovanje odgovarajućih uslova zapošljavanja za poljoprivrednike.

Usvojena reforma ZPP-a: Na šta EU poljoprivrednici mogu da računaju?

Tri uredbe koje čine reformski paket ZPP-a potpisaće Veće i Parlament pa ih objaviti u Službenom listu. Države članice imaju rok do 1. januara 2022. dostaviti svoje nacrte strateških planova, nakon čega će Komisija započeti proces evaluacije tih planova i davanja povratnih informacija.

Novi ZPP stupiće na snagu 2023. i primenjivaće se do 2027. godine.


Tagovi

ZPP Veće EU Jože Podgoršek


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.