Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 17.02.2023. 14:25

Veća ponuda mineralnih đubriva: UREA - 553 do 560, a AN od 600 evra po toni

Kao i tokom prethodne nedelje, pšenica beleži primat u trgovanju. Ugovori za ovu berzansku robu zaključeni su u cenovnom rasponu od 28,30 do 28,40 din/kg bez PDV-a.

Foto: Depositphoto/vitalii.kyrychuk@gmail.com
  • 4.584
  • 399
  • 0

Usled praznika, manje radnih dana u ovoj nedelju, uticalo je i na manje ostvaren promet na robno-berzanskom tržištu. Primetna je povećana tražnja za žitaricama, dok soja i ove nedelje izostaje iz trgovanja. Ukupno je prometovano 1.804 tone, čija finansijska vrednost dostiže 57.171.850,00 dinara. U odnosu na prethodnu nedelju, kada se beleži rast i količinskog i finansijskog prometa, ova nedelja donosi pad od 35 odsto.

Na tržištu kukuruza trgovali su se manji lotovi. U odnosu na prethodni period, beleži se veće interesovanje kupaca za ovom žitaricom. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 27,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 27,86 din/kg bez PDV-a (30,65 din/kg sa PDV-om), što je statistički niže za 1,8 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovor za kukuruz sa vlagom do 16 odsto zaključen je po ceni od 26,50 din/kg bez PDV-a.

Pšenica beleži primat u trgovanju

Kao i tokom prethodne nedelje, pšenica beleži primat u trgovanju. Ugovori za ovu berzansku robu zaključeni su u cenovnom rasponu od 28,30 do 28,40 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo pšenicom sa minimum 12 odsto proteina. Ponder cena iznosi 28,39 din/kg bez PDV-a (31,23 din/kg sa PDV-om) što je rast od oko jedan odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Na tržištu soje u potpunosti izostaje tražnja, što je uticalo da soja već treću nedelju izostaje iz robno-berzanskog trgovanja. I prodavci su bili uzdržaniji u ponudama ove nedelje, te ponude od 66,50 din/kg bez PDV-a, za soju uz obračun kvaliteta, nisu rezultirale zaključenjem berzanskog posla.

Suncokretova sačma - 39 din/kg bez PDV-a

Od ostalih roba trgovalo se suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina po ceni od 39,00 din/kg bez PDV-a. Ova berzanska roba beleži konstantan rast cene, te u odnosu na prethodnu nedelju je cena viša za 3,8 odsto.

Zabeležena je i veća ponuda mineralnih đubriva. UREA se nudi u cenovnom rasponu od 553,00 do 560,00 €/t, dok se ruski AN nudi od 600,00 do 610,00 €/t.

Berza 13. - 17.2.

Cena pšenice je u padu u Čikagu. Jači kurs dolara utiče na kretanje cene. Tržište kukuruza pokušava da se stabilizuje usled neizvesnosti oko južnoameričkog roda, pogotovo u Argentini.

Na Evronekstu se od početka nedelje beleži rast cena. Geopolitički rizik je u centru pažnje, naročito zbog ruskih kritika izvoznog koridora. Evropsko tržište kukuruza je veoma zavisno od uvoza iz Ukrajine. Krajem nedelje dolazi do pada cena, uprkos slabljenju kursa evra u odnosu na dolar.

Krajnje zalihe pšenice porasle

IGC (Međunarodni savet za žitarice) je juče objavio nove procene bilansa. Za pšenicu, blagi rast svetskih krajnjih zaliha u poređenju sa januarskom procenom (+1 mil t, tj. +2,5 odsto u odnosu na prethodnu sezonu). Krajnje zalihe kukuruza su takođe povišene za +1 mil t, integrišući smanjenje potrošnje zbog manje argentinske proizvodnje u poređenju sa prethodnom procenom.


Tagovi

Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena suncokretove sačme Cena UREe Cena ANa Produktna berza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.