Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guseničari
  • 30.05.2022. 12:00

Već 35 godina CLAAS radi sa gusenicama - danas su standard u industriji

Prekretnica u tehnologiji kombajna i prihvaćanje gusenica za zaštitu zemljišta na samohodnim kombajnima na širokom tržištu bila je 1997. godina kada ih je CLAAS Industrietechnik razvio i opsežno testirao.

Foto: CLASS
  • 157
  • 38
  • 0

U ovoj godini CLAAS Industrietechnik u nemačkom Paderbornu obeležava 35 godina iskustva, ali i 25 godina razvoja i proizvodnje sopstvenih Terra Trac pogona. Na tržište je do sada plasirano 35.000 pogonskih zupčanika ove serije što govori o poverenju poljoprivrednika i drugih proizvođača mehanizacije.

Noviteti i poboljšanja

Rad sa gusenicama za zaštitu zemljišta potiče iz 1987. kada je na sajmu Farm Progress Show prikazan Dominator CS sa dve gusenice. Prekretnica u tehnologiji kombajna i prihvatanje gusenica za zaštitu zemljišta na samohodnim kombajnima na širokom tržištu bila je 1997. godina kada ih je CLAAS Industrietechnik razvio i opsežno testirao te su postale standard u industriji.

Poboljšanja i inovacije su nastavljane. Tako su 2004. uvedeni gumeni amortizeri na osovine hodnog mehanizma koji je do tada bio čvrsto fiksiran.

Pravi kvantni skok je napravljen novom Terra Trac generacijom 2011. razvojem hidropneumatskog vešanja koji je omogućio poboljšano praćenje terena i prvi put je postignuto 40 km/h kod vožnje na putu.

Pouzdane i sigurne gusenice

"Nakon početnog skepticizma, uspeli smo brzo da uverimo veliki broj poljoprivrednih proizvođača u prednosti ove tehnologije", izjavio je izvršni direktor dr Ulf Lajnhojzer. Navodi da je broj mašina opremljenih ovim pogonima u početku bio nešto više od 10 odsto, a danas je samo za Lexion više od 50 odsto. U Velikoj Britaniji više od 90 odsto Lexion-a je sa gusenicama.

Poboljšanja su se nastavila, a na Agritechnici 2017. prikazan je koncept Axion Terra Trac sa dva modela. U 2019. započela je serijska proizvodnja. Iste godine CLAAS je proširio asortiman kombajna visokih performansi dostupnih sa ovom tehnologijom uvođenjem Lexion 5000/6000/7000/8000.

Krajem 2018. svom portfelju proizvoda kompanija je dodala dva Jaguar krmna kombajna sa integrisanim pogonom na gusenice. Oni uključuju patentirani sistem zaštite koji omogućava smanjenje kontaktne površine pogona pri skretanju na uvratini. U 2021. lansiran je novitet Trion koji po prvi put uključuje opciju srednjeg modela sa pet hodalica.

Jaguar kombajn krnog bilja

Poverenje kupaca

"S našim trenutnim Terra Trac pogonima, prelazimo na potpuno drugačiji nivo. U vožnji na terenu i putu naša postolja su superiornija od klasičnih okretnih kada je u pitanju udobnost vožnje i mnogi drugi aspekti", objasnio je viši menadžer za strategiju i razvoj Robert Obermajer-Hartman.

Gusenice Terra Trac CLAAS Industrietechnik su cenjene kod poljoprivrednika i drugih proizvođača poljoprivredne mehanizacije. Mogu se naći na samohodnim kombajnima za repu i povrće, na samohodnim i vučenim kombajnima za krompir. Rezervoari za rasipanje tekućeg đubriva sa Terra Trac pogonima i pogonskom osovinom Active Drive mogu biti priključeni za lakši traktor sa manje vučne sile, a proklizavanje točkova može značajno da se smanji.


Tagovi

CLASS TERRA TRAC CLASS CLAAS Industrietechnik Kombajn Točkovi gusenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.