Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisija azota
  • 04.08.2022. 18:00

Vanredno u holandskom Almelu - policija pendrecima tukla poljoprivrednike

U holandskom Almelu, došlo je do sukoba između farmera i lokalne policije, a gradonačelnik je uveo vanredno stanje. Nastavljaju se pregovori. Blokiran ulaz u fabriku papirne ambalaže.

Foto: Foto: Depositphotos/nilaya (ilustracija)
  • 154
  • 81
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Holandiji protestvuju već dva meseca i protive se planovima vlasti da smanje emisiju azota, prvenstveno azotnog oksida, do 70 odsto do 2030. godine. To bi za mnoge značilo da moraju staviti ključ u bravu ili smanjiti broj životinja koje uzgajaju.

Vanredno stanje u Almelu

Ponovo je izbio sukob demonstranata i policije, ovaj put u Almelu. Poljoprivrednici su imali dozvolu da do podne demonstriraju, s tim da je broj učesnika ograničen na do 500 njih i dva poljoprivredna vozila. Aktivisti su želeli da u koloni prođu pored gradske uprave.

Gradonačelnik Arjen Geritsen nije dozvolio prolazak kolone i da se ukloni grafit "No farmers, no food", što je dovelo do sukoba s policijom. Uhapšene su četiri osobe, a nekoliko poljoprivrednika je povređeno.

Geristen je hitno doneo odluku o uvođenju vanrednog stanja, što znači da se u centru grada ne može boraviti bez opravdanog razloga.

Slede pregovori

Organizacija holandskih poljoprivrednika Agractie još uvek nije sigurna hoće li pristati na pregovore s posrednikom za azot Johanom Remkesom, jer nemaju poverenje u njegovu nezavisnu poziciju. Svoje sumnje vezane za Remkesa pravdaju time što je on ranije učestvovao u izveštaju o pomenutom elementu. Navodno ih je uverio u svoju nepristrasnost.

Protesti u Holandiji se ne smiruju - 11.200 gazdinstava će prestati s radom

Iz Agractie kažu kako čekaju dogovor Vlade u vezi pregovora i suštinskih pitanja o kojima akciona grupa želi da razgovara. Ramkesov poziv je prihvatila LTO organizacija poljoprivrednika, dok Odbrambene snage farmera odbijaju da se pridruže.

Prema najnovijim informacijima samo će se LTO u petak sastati s premijerom Markom Ruteom, a prisustvovaće ministar za azot Kristian van der Val, ministar poljoprivrede Henk Staghoauer i Remkes. Još uvek nije poznato gde će se sastanak održati."

Blokirana fabrika papira

U međuvremenu, nekoliko desetina poljoprivrednika s traktorima drži blokiran ulaz u fabriku papira Smurfit Kappa Parenco u Renkumu. 

Fabrika, koja se bavi proizvodnjom ambalaže i drugih proizvoda od papira, emituje mnogo azota. Pokrajina Gelderland je nedavno pooštrila ekološke zahteve za kompaniju, koje treba da ispuni do kraja 2023. godine. Opština Renkum i policija razgovaraju o situaciji.


Tagovi

Holandija Protesti poljoprivrednika Boerenproteste Emisija azota


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.