Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zapadna Srbija
  • 27.10.2017. 16:00

Uzgoj jabuke umesto mlečnog govedarstva

Poljoprivrednici sa zapada naše zemlje akcenat su stavili na proizvodnju voća, a sve više pažnje poklanja se jabuci. Sa druge strane, stočarstvo se gasi.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 567
  • 26
  • 0

Gornji Milanovac, Čačak, Lučani i Arilje nalaze se pod okriljem Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Čačku. Posla je mnogo, a proizvođača sve više, iako su godine loše.

Prednjače ratarska i voćarska delatnost, dok je stočarstva sve manje.

Voćarstvo

U ovom kraju najviše se uzgaja šljiva. Tu su i kruška, trešnja, kupina, malina, kajsija. Ipak, sve više pažnje poklanja se jabuci, pa ima i sve više ovih zasada.

"Proizvođači se diče, jer polako osvajaju ovu proizvodnju po najmodernijim standardima, a mnogi preuzimaju tehnologiju gajenja iz Italije, iz Tirola. Milion i 250.000 stabala na 1.550 hektara pripada intenzivnim sistemima gajenja jabuke. Imamo oko 750 hektara ekstenzivnih zasada, koji polako čile", kaže mr Branko Tanasković iz PSS Čačak.

Stočarstvo

Porodična gazdinstva okreću se delatnostima koji iziskuju manje radne snage, jer imaju problema sa njom, pa je to jedan od razloga zašto stočarstvo slabi. Proizvodnje mleka je sve manje, kao i organskih đubriva. Da bi došli do stajnjaka, poljoprivrednici se dovijaju na razne načine, a ista situacija je i kada je reč o pojeftinjenju proizvodnje.

"Poljoprivredu treba prilagoditi svojim mogućnostima, kao i tržištu. Savetodavstvo može mnogo da pomogne, a rezultati su vidljivi. Insistiramo na sertifikovanom sadnom materijalu, kada je reč o voćarstvu", kaže Tanasković.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Branko Tanasković Čačak Poljoprivredna stručna služba Jabuka Voćarsvo Stočarstvo Zapadna Srbija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić