Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eAgrar
  • 18.09.2020. 13:00

Uz eAgrar lakše registrovanje gazdinstva i konkurisanje za subvencije

Biće uvezane sve baze, a to će pored lakše registracije i podnošenja zahteva za subvencije doneti i bolju kontrolu usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na sednici Saveza za hranu i poljoprivredu.

Foto: Bigstock/Goodluz
  • 246
  • 11
  • 0

Razvoj eAgrar platforme olakšaće registraciju za oko 400.000 aktivnih gazdinstava i podnošenje zahteva za nacionalne podsticaje poljoprivrednicima, i zato je razvoj ove platforme jedan od glavnih prioriteta na kojima će Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u raditi naredne dve godine, navodi se u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

"Dobili smo projekat Svetske banke koja obuhvata eAgrar i čim bude formirana nova Vlada počećemo sa implementacijom. To znači da će biti uvezane sve baze, a to će pored lakše registracije i podnošenja zahteva za subvencije doneti i bolju kontrolu usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine. Očekujemo da će 1. januara 2022. svi moći da se registruju elektronski", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na sednici Saveza za hranu i poljoprivredu.

Uskladiti naše propise sa evropskim

Na listi prioriteta Saveza je i rad na izmeni propisa kako bi se olakšalo doniranje hrane koja po isteku roka počinje da gubi kvalitet, ali nije nužno pokvarena.

Uskoro izmena Zakona o upravljanju otpadom - baci se 250.000 tona hrane

Nova Vlada treba da reši proces usklađivanja domaćih propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi olakšala trgovinu sa Evropskom unijom. Uvoz i izvoz robe bili bi efikasniji i kada bi se u Srbiji priznavali rezultati EU laboratorija, kao i kada bi se usaglasila primena propisa iz oblasti deklarisanja hrane u delu označavanja zemlje porekla, što je sada dodatni trošak za uvoznike i koči plasman robe.

Oblast hrane profitiraće sa "mini Šengenom"

Kako je dalje Tanjug istakao, a preneo RTV, Nedimović je na sednici rekao da je jedna od oblasti koja će najviše profitirati osnivanjem "mini Šengena" oblast hrane, jer se ruše sve barijere koje se tiču fitosanitarnih sertifikata i dobijamo jedan novi prostor na tom tržistu koliko god ono bilo.

Dodao je da naredna Vlada Srbije mora da ima potpuno novi pristup prehrambenoj industriji kada je reč o privlačenju novih investicija.


Tagovi

EAgrar Registrovanje gazdinstva Branislav Nedimović Konkurisanje za subvencije Doniranje hrane Bezbednost hrane


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...