Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energenti
  • 08.06.2022. 09:00

Uvozimo električnu energiju, radi se na većim rezervama nafte?

Kako se ističe na sajtu Ministarstva energetike, država čini sve da obezbedi dovoljno energije i energenata za zimu i da se, po svemu čime raspolažemo, ne očekuju nestašice ili restrikcije.

Foto: Depositphotos/iceblue
  • 137
  • 93
  • 0

Ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović izjavila je da će Srbija do kraja ove godine i naredne zime uvoziti ugalj i električnu energiju i najavila stabilizaciju proizvodnje lignita u Kolubari za godinu i po dana.

"Srbija svakog dana uvozi električnu energiju, 10 do 17 odsto od potrošnje. To je manjim delom vazano sa remontima koje sprovodi EPS, ali i za sve ono što se desilo u elektronenergetskom sistemu prošlog decembra. Došlo je do kolapsa i potrebno je vreme da se to sve sredi", izjavila je Mihajlović za Tanjug.

Mihajlović tvrdi da će Srbija moći da računa na gas iz Azerbejdžana onog trenutka kada bude završena naša trasa gasne interkonikcije sa Bugarskom od Niša do Dimitrovgrada, a to je septembar naredne godine.

Bez nestašice i restrikcija

Kako se ističe na sajtu Ministarstva energetike, država čini sve da obezbedi dovoljno energije i energenata za zimu i da se, po svemu čime raspolažemo, ne očekuju nestašice ili restrikcije.

"Posvećeni smo tome da obezbedimo dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja, električne energije. Mi već sada imamo ozbiljne količine benzina, TNG-a, mazuta, kerozina u rezervama, a radićemo na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza. Po svemu čime raspolažemo i sa svime što smo izdvojili kao država, ne očekujem da će biti nestašica ili restrikcija", rekla je ministarka.

NIS bez ruske nafte - šta to znači za nas?

Dodala da šesti paket sankcija EU Ruskoj Federaciji daje period od šest meseci za sirovu naftu, a osam meseci za naftne derivate, da države nađu način da obezbede snabdevanje naftom i derivatima drugog porekla osim iz Rusije.


Tagovi

Električna energija Nestašice Restrikcije Zorana Mihajlović Gas iz Azerbejdžana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...