Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 21.03.2019. 12:00

Utvrđena cena proizvodne maline u Srbiji

Proizvodna cena maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu gde je najviše uzgajivača iznosi 110,9 dinara po kilogramu, dok je u Prijepolju i Brusu gde ne postoje adekvatni uslovi za rast tog voća, cena do 139,3 dinara, utvrđeno je na sastanku Radne grupe zadužene za unapređenje uzgoja maline u Srbiji.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.889
  • 92
  • 0

Proizvodna cena maline u Zapadnoj Srbiji, Moravičkom i Zlatiborskom okrugu kreće se od 110,9 dinara za kilogram pa i niže, kako se prinos približava količini od 15 tona po hektaru, zaključili su članovi Radne grupe zadužene za unapređenje proizvodnje maline u Republici Srbiji, a prenosi Dnevnik. 

Najnovija kalkulacija kako je potvrđeno Agroklubu urađena je u saradnji sa proizvođačima, nadležnim ministrastvom i stručnjacima. Na osnovu različitih prinosa po hektaru, urađena je i računica proizvođačke cene sveže maline.

Malinari se udružili u Savez zapadne Srbije

Proizvodna cena od 110,9 do 139,3 dinara za kilogram 

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je na prostoru gde se odvija najveći deo proizvodnje maline i gde se uz primenu agrotehničkih mera postižu prinosi od 12 do 15 tona po hektaru, proizvodna cena kreće od 110,9 din/kg, pa i niže, kako se prinos približava količini od 15 tona po hektaru.

Na sastanku je kako je Agroklubu rečeno, konstatovano i to da se na prostorima poput Prijepolja i Brusa, gde ne postoje adekvatni klimatski i drugi uslovi za uzgoj maline kao na tim područjima, postižu prinosi do osam tona po hektaru, zbog čega je proizvodna cena koštanja viša i kreće se do 139,3 dinara za kilogram. 

Akontna cena maline 120 dinara za prvu klasu roda

Potrebna rejonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji

Ministarstvo će kako je dalje saopšteno nastaviti da pruža podršku u cilju daljeg snižavanja proizvodne cene koštanja, kroz povraćaj sredstava u iznosu od 50-65 odsto od uloženog novca u nabavku opreme, sadnica, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža i drugih prihvatljivih oblika ulaganja.

Plan je da se u narednom periodu izvrši i rejonizacija voćarske proizvodnje u Srbiji, koja će tačno odrediti oblasti koje su najpogodnije za uzgoj određenih kultura i u skladu sa tim nastaviti politiku podsticaja proizvođačima samo za ona područja na kojima postoji ekonomska isplativost proizvodnje.

Radna grupa je održala sastanak u Čačku u cilju tačnog određivanja proizvodne cene koštanja sveže maline, a članovi su se složili sa dobijenim rezultatima kalkulacije. Ta grupa dala je preporuku proizvođačima da nastave da rade na povećanju prinosa kroz doslednu primenu agrotehničkih mera i korišćenje kvalitetnih sadnica. 

Japanci zainteresovani za uvoz srpske maline i borovnice

Ponuda veća od potražnje?!

Podsećamo ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je prošle nedelje najavio da će biti održan Savet za malinu, na kojem će se izaći sa konkretnim pokazateljima koliko košta kilogram maline u proizvodnji, na plantažama do jednog hektara, kao i sa konkretnim merama.

Po njegovim rečima 2011. godine bilo je 11.900 hektara maline, prošle godine 23.000 hektara maline, a da su tržišta ista, te da je ponuda veća od potražnje.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Cena maline Uzgoj maline Ministarstvo poljoprivrede Sadnice Cena proizvodne maline


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.