Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Avans
  • 08.11.2021. 14:40

Usvojena avansna isplata sredstava iz IPARD programa

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objasnili su da će ekvivalnetna garancija morati da iznosi 110 procenata od odobrenog avansnog iznosa, ali da će naknadno biti precizirano koje će to obezbeđenje biti.

Foto: Depositphotos/perig76
  • 199
  • 27
  • 0

Odbor za poljoprivredu Skupštiune Srbije usvojio je danas predlog izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objasnili su da će ekvivalnetna garancija morati da iznosi 110 procenata od odobrenog avansnog iznosa, ali da će naknadno biti precizirano koje će to obezbeđenje biti, piše Tanjug.

eAgrar od sledećeg leta

Kako dalje prenosi RTV, državni skeretar u Ministatstvu poljoprivrede Jelena Blagojević dodala je da izmene Zakona obuhvataju i uvođenje elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava, eAgrar kao isključivi način registrovanja, promena i brisanja iz registra gazdinstava.

Brža isplata IPARD podsticaja avansom i elektronski upis u Registar

Uz to se uvode još dve aplikacije, Ajaks koja služi za praćenje plaćanja u poljoprivredi i Elpis koja služi za identifikaciju zemljišnih parcela. Blagojevićeva je navela da će eAgrar početi da se primenjuje od 1. jula naredne godine, Elpis od 1. najuara 2025, a Ajaks od 1. januara 2027. godine.

Zbog AKS-a problem mala gazdinstva

Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara izvestila je članove Odbora da je u Pirotskom i NIšavskom okrugu zapažena pojava afričke kuge svinja u nekoliko slučajeva odstrela divljih svinja i kod životinja koje su nađene uginule u šumama tog kraja Srbije.

Navela je da je zbog požara u bugarskom delu Stare planine jedan broj zaraženih divljih svinja prebegao u Srbiju, što je izazvalo pojavu ove bolesti u našoj zemlji. Dodala je kako su problem mala poljoprivredna gazdinstva koja drže po nekoliko svinja za sopstvene potrebe, jer su na njima nikle biosigurnosne mere.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu doneo je preporuku da Uprava za veterinu i Uprava za šume, lovačka udruženja i poljorivrednici posvete posebnu pažnju zaštiti svinja od afričke kuge.


Tagovi

Avans Isplata sredstava IPARD Jelena Blagojević Emina Milakara Afrička kuga svinja EAgrar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...