Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon
  • 01.07.2021. 09:00

Usvojen Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo je da će ukoliko se desi da je cena poljoprivrednih proizvoda trenutno mala, novi zakon dati mogućnost proizvođačima za privatno skladištenje robe i da se roba proda tek kad cena bude veća.

Foto: Depositphotos/zigzagmtart (ilustracija)
  • 1.650
  • 220
  • 0

Poslanici su usvojili Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, kojim se državi omogućava intervencija u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Kako je prenela Beta, obrazlažući zakon u Skupštini Srbije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naveo je da će ukoliko se desi da je cena poljoprivrednih proizvoda trenutno mala, novi zakon dati mogućnost proizvođačima za privatno skladištenje robe uz pomoć države i da se roba proda tek kad cena bude veća.

Usvojen Predlog zakona o uređenju tržišta - koje su najvažnije stavke?

Podsetimo, nedavno je usvojen Predlog zakona, u kom se, između ostalog, navodi da mere uređenja obuhvataju intervencije na tržištu, i to:

  • javnu intervenciju;
  • podršku privatnom skladištenju;
  • posebne interventne mere i
  • posebnu podršku za poljoprivredne proizvode koja se odnosi na: (1) mere podrške poboljšanja prehrambenih navika dece i omladine, gde će se prema ranijim navodima nadležnih iz Ministarstva u školski sistem uvesti obaveza da se deci uz užinu dele mlečni proizvodi i voće da bi se zdravo hranila; (2) operativne programe u sektoru voća i povrća.

Javna intervencija, kako piše u Predlogu zakona obuhvata otkup, skladištenje, odnosno način raspolaganja otkupljenim poljoprivrednim proizvodima i sprovodi se tokom tržišne godine za sledeće poljoprivredne proizvode.

Postupak javne intervencije sprovodi se kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene, a kriterijume za određivanje referentne cene i referentnu cenu utvrđuje Vlada.

Nacrt ovog zakona sačinjen je krajem februara ove godine.


Tagovi

Zakon o uređenju tržišta Usvojen Intervencija države Javno skladištenje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...