Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabor
  • 08.12.2018. 13:10

Usvojen Zakon o poljoprivredi, Tolušić: 20 godina se politika u ovom sektoru nije vodila na pravi način

Hrvatski sabor usvojio je Zakon o poljoprivedi i Zakon o uzgoju domaćih životinja. 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 2.247
  • 170
  • 0

Hrvatski sabor usvojio je Zakon o poljoprivedi i Zakon o uzgoju domaćih životinja. Doduše, usvajanju je još u srijedu prethodila burna rasprava kada je oporba okupacijom saborske govornice spriječila da se o Zakonu raspravlja mimo procedure. 

No, onda je idući dan raspravi nazočilo tek 20 zastupnika. Ivan Lovrinović (PH) upozorio je vladajuće da OPG-i propadaju te da smo 2002. imali 60.000 mljekara dok ih sada imamo 3.750. "Zašto ne isplaćujete sto posto potpora u poljoprivredi umjesto 80 posto? Poljoprivredna politika svodi se na uništavanje poljoprivrede u Slavoniji u prvom koraku, a u drugom formiranje savjeta za pomoć Slavoniji. Nemojte nas više farbati, nemate poljoprivrednu politiku i improvizirate", rekao je Lovrinović.

Što donosi usvojeni Prijedlog Zakona o poljoprivredi?

Miro Bulj iz Mosta, pak, upozorio je da hrvatski uvoz iznosi gotovo 3 milijarde eura prehrambenih proizvoda. Najviše, naglasio je, uvozimo svinjetinu, a domaće smo svinjogojstvo gotovo uništili. 

"Poljoprivreda treba pomoć jer se 20 godina politika u tom sektoru nije vodila na pravi način. Moramo nešto promijeniti i mijenjamo. Poljoprivrednici vide svjetlo na kraju tunela, redovito se isplaćuju poticaji koji su među najvećima razini Europske unije. Prošli mjesec isplaćeno je milijardu i sto milijuna kuna avansa poticaja, do sad najveći avans ikad isplaćen", uzvratio je ministar Tomislav Tolušić dodajući da je stočarstvo prioritet njegova mandata. Samim tim i svinjogojstvo. 

Kada je riječ o uvozu, Tolušić je ponovio da se slaže da je uvoz velik, ali da se mora podići svijest građana da kupuju hrvatske proizvode. Podsjećamo, još prilikom predstavljanja prijedloga, ministar je rekao da se novim Zakonom o poljoprivredi osigurava održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, unapređuje se i povećava konkurentnost te jača društvena, socijalna, gospodarske i ekološka uloga poljoprivrede. Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu.

Usvajanje Zakona o poljoprivredi, pogledajte ovdje. 

Video: Internet TV Hrvatskoga sabora


Tagovi

Zakon o poljoprivredi Sabor Rasprava


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo