Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije Pokrajinskog sekretarijata
  • 23.03.2018. 10:15

Ušteda od milion i 800.000 dinara za novi traktor

Bez nove mehanizacije nema uspešne poljoprivrede. Zato je kupovina novih traktora prioritet poljoprivrednika, a pomoću subvencija njihova nabavka je daleko lakša. Lanc je na ime subvencija dobio milion i 800.000 dinara od Pokrajine.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.534
  • 119
  • 0

Da je danas veoma teško doći do nove mehanizacije, dobro znaju i poljoprivredni proizvođači u Sremu. Jasno im je i koliko bi lakše, brže i kvalitetnije završavali radove u polju, da mogu da nabave novu mehanizaciju, posebno traktore. Mnogima od njih su, baš kao i Bernardu Lancu iz Rume, novi traktori neophodni.

Lanc se odlučio na kupovinu novog traktora, a nakon što je dobio subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, uštedeo je milion i 800 hiljada dinara. Obrađuje 100 jutara zemlje i kaže da je bilo krajnje vreme da nabavi novi traktor: "Da budem iskren, više sam se umorio od starih traktora. Nikada ne znaš kada će i gde stati. Česti kvarovi su odlagali razne poslove u poljoprivredi, a to uvek nije moguće. A ni popravka nije baš jeftina".

Subvencije uvek dobro dođu

Do novog traktora teško je doći, saglasni su poljoprivrednici. Svaka pomoć pri kupovini uvek je dobro došla, pa su subvencije iz pokrajinskih institucija prava stvar, tvrde paori.

"Subvencije za nabavku nove mehanizacije mnogo znače. Ja sam za novi traktor na ime subvencija dobio milion i 800.000 dinara, što nije mali novac. Naravno da ću taj iznos uložiti u poljoprivredu, ali je važno da u ovom momentu subvencije mnogo znače. Na pragu je prolećna setva, treba uložiti u novu proizvodnju, a mi poljoprivrednici nemamo baš previše", priča Bernard Lanc.

Kubota
Lanc obrađuje 100 jutara zemlje

Skupa prolećna setva

Ovaj poljoprivrednik bavi se ratarstvom i povrtarstvom. Već je nabavio repromaterijal za setvu luka i krompira. Kaže seme je skupo, treba obezbediti i mineralno đubrivo, a o gorivu ne treba ni govoriti.

"Sve je to veliki izdatak, za koji mnogi nemaju sada novca. Teško je i zadužiti se, jer ne znaš kakva će godina biti. Poljoprivreda je fabrika pod vedrim nebom, pa zato imamo i povrtaskih i ratarskih biljnih vrsta na našim njivama. Krompir, luk, kupus dobro prolaze na tržištu. Sve je dobro ako imaš kupca. Mi na sreću nemamo većih problema sa plasmanom robe. Godinama se bavimo povrtarstvom. Imamo kvalitetan proizvod, što nas drži na tržištu. Celokupna porodica je uključena u posao, jer tako se mora. Danas je teško naći i radnu snagu. Niko neće na njivu bez obzira koliku dnevnicu daješ. I to je jedan od problema poljoprivrednika, koji se bave povratsvom. Svaki dan se mora raditi, a mi sami ne možemo to stići“, dodaje Lanc.

Informacije o aktuelnim konkursima potražite ovde.

Svaka godina - novi izazov

Kada se na sve ovo doda i problem sa dotrajalom mehanizacijom, nije teško zaključiti da je svaka nova proizvodna godina za poljoprivrednike veliki izazov. Naš sagovornik smatra da će sada biti lakše. Novi traktor olakšaće posao, a u planu je i konkurisanje za subvencije za priključne mašine.  Zanavljanje mehanizacije je veoma važno, pa svaki vid pomoći, bez obzira da li dolazi od republičkih ili pokrajinskih organa vlasti treba iskoristiti. Upravo zbog toga poljoprivrednici sa nestrpljenjem isčekuju nove kreditne linije tih institucija, ali i konkurse za subvencije kako za biljnu, tako i za stočarsku proizvodnju.


Tagovi

Traktor Mehanizacija Subvencije Konkursi Bernard Lanc Ruma


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)