Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 04.02.2021. 14:00

Uskoro moguća proizvodnja zelenih kilovata u domaćinstvima

Izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti biće omogućeno građanima da zamene vrata, prozore, da poboljšaju izolaciju fasada i da naprave veći napredak u oblasti energetske efikasnosti.

Foto: WikimediaCommons/Roy Bury
  • 1.730
  • 313
  • 2

Srbija uskoro dobija Zakon o obnovljivim izvorima koji će u koordinaciji sa izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti koristi imati građani - moći će ne samo da proizvode već i prodaju zelene kilovate i time smanje potrošnju energije i u svojim domaćinstvima, ali i račune za struju i grejanje, izveštava RTS.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, ministarka energetike Zorana Mihajlović napomenula je da je namera da ovim zakonom omogućimo građanima da zamene vrata, prozore, da se poboljša izolacija fasada i da zajedno napravimo veći napredak u oblasti energetske efikasnosti.

Solarni paneli na porodičnim kućama

Ministarstvo energetike formira Upravu za energetsku efikasnost koja će za početak imati fond od 15 miliona evra.

"Svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili svoju zgradu u kojoj živi jedan, pet ili pedeset ljudi stavi solarne panele. Da samim tim smanje troškove u svom računu za električnu energiju", kaže ministarka Mihjalović za Javni servis.

Solarne ploče u poljoprivredi? Efikasne u uzgoju živine i povrća

Ukoliko, navodi, ne mogu da potroše to što proizvedu iz solarnih panela, taj deo energije moći će da ode u mrežu i samim tim mogu da imaju uštedu na svom računu.

Prema proceni ministarke, Srbija danas, troši četiri puta više energije nego što je prosek EU, bacajući godišnju proizvodnju jedne termoelektrane, jer se nedovoljno bavimo energetskom efikasnošću. Plan je, kažu, i da naša zemlja do 2050. obezbedi 50 odsto energije iz obnovljivih izvora, čime će znatno smanjiti zagađenje koje je rezultat proizvodnje energije iz uglja i mazuta.


Tagovi

Obnovljivi izvori energije Solarni paneli Domaćinstva Zorana Mihajlović Zakon o energetskoj efikasnosti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...