Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najava isplate dugovanja
  • 20.01.2016. 09:00

Uskoro isplata zaostalih dugovanja za agrar

Sva zaostala dugovanja iz prošle godine biće isplaćena poljoprivrednicima do kraja februara, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić. Podsticaji ostaju na prošlogodišnjem nivou.

  • 1.143
  • 335
  • 0

Pre donošenja uredbi oko raspodele sredstava poljoprivrednicima u ovoj godini, predstavnici ministarstva poljoprivrede obilaze registrovana gazdinstva kako bi se upoznali sa problemima koji muče paore i na osnovu toga pokušali da ravnomerno raspodele agrarni budžet.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić posetio je poljoprivrednike u Putincima. Prvo pitanje u razgovoru sa pomoćnikom ministra se odnosilo na kašnjenje u isplati subvencija. Poljoprivrednici se žale da im subvencije nisu isplaćenje i apeluju na resorno ministarstvo da to dugovanje što pre reguliše. Pomoćnik ministra Nenad Katanić obećao je da će do kraja sledećeg meseca sve biti isplaćeno.

"Bilo je problema oko isplate subvencija. Problem je bio nedostatak novca, ali sada je sasvim sigurno da će sve ono što dugujemo paorima biti isplaćeno do kraja februara”, tvrdi Katanić.

Poljoprivrednike najviše interesovale subvencije i krediti

Slobodan Makarić
Slobodan Makarić,

poljoprivrednik iz Putinaca

Govorili su poljoprivrednici o problemima koji tište našu poljoprivredu. Teško je, bili su složni paori i izneli svoje viđenje agrara za ovu godinu. Najviše ih je interesovala pomoć drževe i to ne samo subvencije nego i krediti. Slobodan Makarić iz Putinaca smatra da bez skladišnog prostora nema boljitka u agraru.

"Ovo je dobra prilika da kažemo predstavnicima resornog ministarstva šta je boljka u našoj poljoprivredi. Činjenica je da nismo zadovoljni visinom subvencija, ali šta je tu je. Ja sam konkretno zainteresovan za podizanje skladišnog prostora jer se pored ratarstva bavim i stočarstvom. Nama je problem skladištenje i čuvanje kukuruza, soje i pšenice. Samo da nam uzmu i dva dinara za čuvanje, za nas je to veliki trošak. Kada bi bilo povoljnih kredita ja bih prvi podigao svoje skladište", kaže Makarić.

Niska cena tovljenika najveći problem

Njegovo mišljenje dele i ostali putinački poljoprivrednici. Kažu da ovakvi susreti sa predstavnicima ministarstva mogu dosta toga da promene u dosadašnjem stanju u agraru. Očekuju razumevanje nadležnih, kaže poljoprivrednik Milan Mujčin. "Mi jedino možemo da zamolimo nadležne da više utiču na uvoz mesa, jer mi onda nismo konkurentni. Najbolje bi bilo kada bi se zabranio uvoz ili kada bi se cena u donsou na sadašnju značajnije povećala. Sada je cena od 125 do 130 dinara, što je veoma malo. Sve ispod 170 dinara je proizvodnja bez pokrća", kaže Mujčin.

Budžet za agrar isti kao prošle godine

Nenad Katanić
Nenad Katanić,

pomoćnik ministra poljoprivrede

Kolika će sredstva biti opredeljena za subvencije još uvek nije potpuno jasno. Znaće se sve za nekoliko dana, kaže Katnić i dodaje da će većina isplata ostati na prošlogodišnjem nivou."Pomeranja će biti jedino u svinjarstvu, odnosno subvencije za nabavku kvalitetnih priplodnih grla biće povećane sa sedam na osam hiljada dinara. Nešto više novca biće opredeljeno i za pčelarstvo", rekao je Katanić. Ono što je za sada sigurno je da će na osnovu Pravilnika o podsticajima za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi izdvajanja iz državne kase ostati ista kao i prošle godine.

Budžet za ovu godinu je sličan prošlogodišnjem, pa se otprilike može izračunati koliko će ko dobiti. Da li će biti dovoljno, i to će se brzo znati jer uskoro počinje i prolećna setva, kada paorima treba najviše novca. Valja je kvalitetno uraditi jer kažu, kako poseješ tako ćes i žnjeti.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Poljoprivrednici Sastanak Subvencije Podsticaji Novac Krediti Pomoćnik Ministra Putinci Nenad Katanić Agrarni budžet Svinjarstvo Pčelarstvo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]