Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRIVI d.o.o.
  • 08.09.2021. 14:00

Upravljanje rizicima u poljoprivredi pomoću satelitskih snimaka

Najbolji rezultati u upravljanju rizicima dolaze kombinovanjem različitih tehnologija. Na primer, softver kompanije AGRIVI omogućava praćenje napretka useva i rizika u polju na osnovu satelitskih snimaka.

Foto: Agrivi
  • 326
  • 79
  • 0

Suočeni sa toliko rizika u proizvodnji, poljoprivrednici i ostali učesnici ove industrije često se pitaju koja je to optimalna praksa za upravljanje rizicima. 

Srećom, razvoj digitalne poljoprivrede omogućio je tehnologije poput softvera za upravljanje, meteoroloških stanica, različitih vrsta senzora, alarma za detekciju bolesti i štetočina kao i satelitskih snimaka.

Njihovo korišćenje može pomoći poljoprivrednicima i ostalim akterima ove industrije u prikupljanju vrednih podataka iz različitih vrsta vegetacionih indeksa koji analiziraju celokupno zdravlje useva i biomasu. Iako postoji više vegetacijskih indeksa i svaki od njih pruža različite informacije, svi rade po sličnom principu i imaju istu svrhu. 

Jednostavnije rečeno, zajednička stvar svim vegetacionim indeksima je da pomoću njih poljoprivrednici mogu da analiziraju uslove useva na osnovu satelitskih karata umesto da idu direktno na njivu.

Praćenje stanja useva

Poljoprivrednici koji koriste satelitske snimke u upravljanju rizicima mogu otkriti rane znakove promena u rastu useva. 

Praćenje stanja biljaka ovom metodom tokom vegetacije pruža mogućnost pravovremene reakcije u slučaju zaraze, nedostatka hranjivih materija ili bilo koje vrste oštećenja. Ponekad satelitske slike otkrivaju pojavu zaraze koja nije vidljiva ljudskom oku tj. mogu otkriti infekciju i pre nego što dođe do razvoja sekundarnih simptoma.

Kad poljoprivrednici otkriju da je došlo do promena na usevima, mogu istražiti šta je njihov uzrok i pronaći odgovarajuće rešenje. Tako štede na vremenu jer ne moraju svakodnevno odlaziti na polje, već samo kada snimci pokažu da se nešto dešava sa biljkama. 

Satelitski snimci pomažu u ranom otkrivanju promena na usevima (foto: AGRIVI)

Još jedna od prednosti korišćenja satelitskih snimaka je mogućnost uvida u tačnu lokaciju gde je došlo do pojave promena na usevima. Tako poljoprivrednici ne moraju pregledati celu njivu, već samo određeni deo.

Satelitski snimci i AGRIVI softver

Uz navedeno, ovakav način nadgledanja proizvodnje pruža još jednu korisnu informaciju - određivanje zrelosti useva. 

Poznato je da optimalna zrelost useva prilikom berbe ozbiljno utiče na prinos i kvalitet. Iz tog razloga uspešni poljoprivrednici praktikuju berbu u optimalnoj zrelosti i često pomoću snimaka analiziraju da li su usevi spremni za berbu ili će se sačekati još neko vreme.

Najbolji rezultati u upravljanju rizicima dolaze kombinovanjem različitih tehnologija. Na primer, softver kompanije AGRIVI omogućava praćenje napretka useva i rizika u polju na osnovu satelitskih snimaka. Takođe, pruža mogućnost analiziranja osam različitih vegetacionih indeksa svaka dva, tri dana putem pregleda satelitske karte polja. 

Za više informacija o digitalnim uslugama u poljoprivredi obratite se kompaniji AGRIVI na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

AGRIVI Satelitski snimci Softver Digitalna poljoprivreda


Autorka

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager kompanije Agrivi, zadužena za analizu, dokumentovanje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, sprovođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovorna je za uspešnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o. RS

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/sr/