Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski Amazon
  • 14.09.2021. 12:00

UNESKO proglašava rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet evropskih država

Reč je o najvećem rečnom zaštićenom području u Evropi, koje pokriva gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnih tokova, gde živi oko 900.000 stanovnika, istakli su iz WWF.

Foto: Depositphotos/gsafarek
  • 137
  • 62
  • 0

UNESKO će u sredu, 15. septembra na sastanku u Abuji, Nigeriji proglasiti rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet država, takozvanu "Evropski Amazon", koja time postaje najveće zaštićeno rečno područje u Evropi, obavestili su iz WWF Adria.

Inicijativu za zaštitu ovog rečnog krajolika na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuli su pre više od 20 godina ekološki aktivisti i organizacije civilnog društva.

Inače, rad na uspostavljanju "Evropskog Amazona" zvanično je počeo inicijativom WWF-a 2011. godine, potpisima ministara zaštite životne sredine svih pet zemalja na deklaraciju o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere. Hrvatska i Mađarska su već 2012. zaštitile svoj rečni predeo, a potom i Srbija 2017, Slovenija 2018 i Austrija prošle godine, pisao je ranije Danas.

Najveće rečno zaštićeno područje

Dakle, zajednička nominacija službeno poslata u aprilu prošle godine povezala je četiri dela slagalice - rezervate biosfere u Austriji, Sloveniji i Srbiji, te prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava u Hrvatskoj i Mađarskoj u jedinstveno zaštićeno područje.

"Reč je o najvećem rečnom zaštićenom području u Evropi, koje pokriva gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnih tokova, gde živi oko 900.000 stanovnika“, istakli su iz WWF-u, inače svetske organizacije za zaštitu prirode koja je deo te inicijative od samog početka.

"Evropski Amazon" obiluje retkim staništima poput velikih poplavnih šuma, peščanih i šljunkovitih sprudova, strmih obala, rukavaca i mrtvaja. Upravo su ona dom najveće populacije orla belorepana u Evropi i gnjezdilište mnogih ugroženih vrsta ptica, poput bregunica, male čigre i crne rode, staništa dabra i vidre, te riba kao što je kečiga.

"Rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav bio je dugotrajan, a rezultirao je uspešnom regionalnom saradnjom i ujedinio pet zemalja oko istog cilja - zaštite prirode", istakla je direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz poručivši kako je očuvanje tog područja zajednička odgovornost svih nas, bez obzira na administrativne granice, jer ih priroda ne poznaje.


Tagovi

UNESCO Rezervat biosfere Mura Drava Dunav Evropska Amazona WWF Adria


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.