Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  • 31.07.2015. 15:00

Unaprediti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem

Cilj zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu je unapređenje raspolaganja dobrom od opšteg interesa kakvo je poljoprivredno zemljište u Srbiji.

Foto: depositphotos.com
  • 162
  • 7
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je cilj zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu unapređenje raspolaganja dobrom od opšteg interesa kakvo je poljoprivredno zemljište u Srbiji, i dodala da to svakako mora da bude u kontekstu razvoja poljoprivrede.

Velikim investitorima u zakup i do 30% državnog zemljišta

Ministarka je podsetila da se trenutno raspolaže sa oko 490.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta Srbije koje se svake godine uzima u zakup i da činjenica da gotovo polovina zemljišta ostaje neobrađeno i neiskorišćeno na pravi način, zahteva konkretna rešenja. "Želimo da zakon da rešenja koja će značiti i efikasnije i racionalnije i ekonomičnije korišćenje ovog dobra", istakla je Bogosavljević Bošković na TV Pink i dodala da je novina u ovom predlogu to što se deo poljoprivrednog državnog zemljišta, tačnije 30 odsto, može dati u zakup velikim investitorima.

Cilj je smanjiti neobrađene obradive površine

Pored toga, ukazala je i da se moraju smanjiti neobrađene površine i da je zato predloženo da se zemljište, koje nije izdavano u zakup u poslednje tri godine, može dati besplatno na korišćenje u narednih pet godina i dodala da je cilj smanjenje neobrađenih obradivih površina i povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Investitorima je potrebno obezbediti veću sigurnost

Novina u zakonu je i da se sa produženjem perioda izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup sa 20 na 25 godina obezbedi veća sigurnost investitora za veće i dugoročnije investicije."Deo državnog poljoprivrednog zemljišta može se prodati, ali isključivo domaćim poljoprivrednicima i to onim koji pripadaju kategoriji manjih poljoprivrednika sa posedom do maksimalno 30 hektara i predlog je da oni mogu da kupe maksimalno 20 hektara", kazala je Bogosavljević Bošković i istakla da je cilj zakona o zadrugama da se omogući osnivanje zadruga, da one funkcionišu sa minimalnim troškovima, da bude moderan, da bude usklađen sa regulativom EU i da očekuje da u toku jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije predlog tog zakona bude u skupštinskoj proceduri.

Foto: depositphotos.com; anatolpoiata


Izvori

Tanjug


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Poljoprivredno zemljište Razvoj poljoprivrede Obradivo zemljište Državno zemljište Investitori Zakup Obradive površine Sigurnost