Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Varoš
  • 26.04.2018. 08:15

Umesto plugova, divlje svinje "oru" njive na Zlataru

Krda divljih svinja u potrazi za hranom silaze u sela i prave štetu, pa meštani prete tužbama i traže od lovaca da ih zaštite.

Foto: Privatna arhiva meštana
  • 1.193
  • 53
  • 0

U svoja  imanja u planinskim zaseocima kod Nove Varoši mnogi meštani ovog proleća neće morati da ugone plugove, jer su ih zimus umesto njih "uzorale" divlje svinje. Krda, koja u potrazi za hranom silaze u sela, preorala su krompirišta, livade i pašnjake i uništila malinjake, pa vlasnici imanja prete tužbama i traže od lovaca da ih zaštite.

Izrovile sve do kućnog praga

Veliku štetu krda su napravila u zaseoku Vasilići na nekadašnjem ušću Tisovice u Uvac, a "divljaci" čine zulum i u Vilovima, Draževićima, Brdu. U Gornjim i Donjim Vasilićima sa dvadesetak kuća prve put ove zime nije bilo stalnih žitelja, pa su divlje svinje zalazile i u dvorišta. 
        
"Izrovile su sve do samog kućnog praga, a rovile su i u pčelinjaku, pa je prava sreća da nisu isprevrtale i polomile košnice. Džaba što smo godinama branili imanja da ne zarastu u trnje", jada se penzioner Milun Vasilić.

Izrovale skoro dva hektara livade

Divlje svinje su napravile štetu i njegovom komšiji Radojici Kurtiću u susednom zaseoku. Na imanju na desnoj obali Zlatarskog jezera Radojica i njegova supruga Magda borave od proleća do kasne jeseni, a gaje dve krave i 5-6 ovaca.  
       
"Provalile su žicu od čobanice i izrovale skoro dva hektara livade prema jezeru. Pokušao sam da izrovano podrljam trnjem i tako vratim busenje, ali slaba vajda. Zbog toga ću letos ukositi manje, pa ću morati da dokupljujem seno, kako bih mogao da prehranim stoku. Kidišu svake zime, ali su mi pre nekoliko godina lovci nabavili seme za travu da nadoknade štetu", kaže Kurtić.

Krda divljih svinja se ne plaše ni pasa

Štetu trpe i u zaseocima na padinama Zlatara. Meštani kažu da krda divljih svinja u zabrane upadaju noću, a ne plaše se ni seoskih pasa.
        
"Uništiše sve živo, a komšija je pre nekoliko večeri nedaleko odavde naleteo na krdo sa sedam divljih svinja, dok su prelazile put za Sjenicu. Predrljao sam nedavno deo uništenog imanja, kako bi sanirao štetu, ali su divlje svinje iduće večeri po drugi put izrovale istu parcelu", priča Milivoje Cmiljanić sa Brda.

Divlje svinje
Divlje svinje krstare planinom i godinama prave štetu meštanima

Lovci im iznose kukuruz, ali im to nije dovoljno

Procena je da u lovištu Zlatar, koje zahvata delove opštine van dva specijalna rezervata, ima oko 150 divljih svinja, koje u potrazi za hranom krstare planinom i godinama prave štetu meštanima. Kako bi ih odvratili od ulaska u prvatne posede, lovci im u šumi na hranilište iznose kukuruz, što na žalost nije dovoljno.
        
"Meštani su obavezni da organizuju zaštitu i čuvanje svoje imovine od divljači, na način koji su propisali pravilnik i Zakon o lovstvu, a postavljanje elektroograda, korišćenje vidljivih plašila, svetlosnih i zvučnih uređaja i vezivanje pasa pored useva, samo su neke od mera zaštite. Na to ih svakog proleća uredno upozoravamo putem javnih obaveštenja, koje najčešće lepimo na autobuska stajališta, seoske prodavnice i druge javne objekte", kaže upravnik lovišta Mirko Roljević

Komisija će obići parcele

U Udruženju lovaca Kozomor kažu da će njihova komisija obići sve parcele na kojima je prijavljena šteta, kako bi utvrdila da li su preduzete sve mere zaštite. O eventualnoj nadoknadi štete odlučiće Upravni odbor udruženja. Meštani su međutim skeptični i tvrde da su samo retki uspeli da naplate štetu.

"Mnogi su digli ruke i ne prijavljuju, da ne bi dangubili i gubili živce. Država i lovci su zaštitili sebe i divljač, pa su na gubitku jedino poljoprivrednici i drugi vlasnici imanja. Tačno je da je električna čobanica jedina efikasna zaštita od divljih svinja i druge divljači, ali na žalost niko nema dovoljno novca da ogradi celo imanje. Samo ja imam 20 parcela pod livadom i da bih za sve njih kupio električnu ogradu treba mi pravo bogastvo", kaže Milanko Trtović iz Komarana. 


Tagovi

Divlje svinje Zlatar Livada Rovarenje  Milun Vasilić Milivoje Cmiljanić Mirko Roljević Milanko Trtović


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer