Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma i Sremska Mitrovica
  • 24.04.2017. 10:15

Ulaganja u selo

Rade se atarski putevi širom Srema, a poučeni poslednjim poplavama, čelnici sremskih opština ne zaboravljaju ni čišćenje kanalske mreže.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.357
  • 65
  • 0

U lokalnim samoupravama u Sremu poslednjih godina velika pažnja poklanja se uređenju atarskih puteva, ali i čišćenju kanalske mreže. U opštini Ruma, primera radi, svake godine se uređuju atarski putevi u nekoliko mesnih zajednica. Jedno od takvih mesta su i Dobrinci, koji su poznati po proizvodnji lubenica.

Više nema kvarova

Meštani tog sela kažu da je sada lakše, posebno u vreme jesenjih radova, kada je većina atarskih puteva bukvalno neprohodna. Nema loma mehanizacije, ni kvarova, koji su bili veoma česti kada se skidao kukuruz sa njiva ili vadila šećerna repa.

Jedan od veoma uspešnih poljoprivrednih proizvođača u tom selu je i Đorđe Tomić. Kaže da je uređenje atarskih puteva dobra stvar.

"Mi smo imali srećnu okolnost da se radila i rekonstrukcija pruge, kada je velika količina kamena tucanika utrošena za posipanje atarskih puteva. Sada nam je daleko lakše, a očekivanja sam da će sa tom dobrom praksom biti nastavljeno", kaže Tomić.

12 miliona dinara za sanaciju atarskih puteva

Nova ulaganja u atarske puteve

Ove godine Opština Ruma opredeljuje sigurna sredstva u iznosu od 12 miliona dinara za sanaciju atarskih puteva. Ovaj iznos bi mogao biti udvostručen, ukoliko bi pokrajinska Vlada preko Sekretarijata za poljoprivredu imala sluha za potrebe Rumljana. Selo više nije ono što je nekad bilo.

Obrada zemlje uz pomoć poljoprivredne mehanizacije sada iziskuje puteve, koji će biti sigurni pod točkovima traktora i kombajna ili teških priključnih mašina. Zato nadležni u rumskoj opštini nastoje da iz godine u godinu ulažu više.

Slađan Mančić

"Mi u lokalnoj samoupravi veoma vodimo računa o razvoju sela. Ove godine obezbedili smo novac za tri mesne zajednice. To su Buđanovci, Platičevo i Žarkovac", kaže predsednik opštine Ruma, Slađan Mančić i dodaje: "Imamo sreću što je uporedo sa našom odlukom raspisan i konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, pa očekujemo još dodatnih 12 miliona dinara, kako bi naš plan bio završen”.

Uređenje atarskih puteva i u Sremskoj Mitrovici

Na bolje atarske puteve mogu računati i poljoprivrednici u opštini Sremska Mitrovica. U Gradskoj upravi za poljoprivredu kažu da je pri kraju komasacija Katastarske opštine Radenković gde je uređenje atarskih puteva i čišćenje kanala završeno. Takva situacija će biti i u Katastarskoj opštini Šašinci, gde će biti sproveden postupak komasacije.

Međutim i atarski putevi u ostalim mesnim zajednicama biće urađeni.

"Mi nećemo stati na uređenju atarskih puteva. Planiramo da i ove godine zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom finansiramo taj veoma važan posao u nekoliko mesnih zajednica", kaže Vladimir Nastović, vd načelnika Gradske uprave za poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici.

I u ostalim sremskim opštinama primetna su ulaganja u poljoprivredu. Rade se atarski putevi širom Srema, a poučeni poslednjim poplavama, čelnici sremskih opština ne zaboravljaju ni čišćenje kanalske mreže.

Ruma podstiče i osiguranje useva

Nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, sa prebivalištem i proizvodnjom na teritoriji opštine Ruma, mogu da podnesu zahtev za subvencionisanje investicije osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja za 2017.godinu.

Subvencionišu se troškovi osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu od 40% od ukupnog iznosa obračunate premije osiguranja, bez obračunatog PDV-a, a najviše do 200.000 dinara.

Takođe poljoprivrednici u toj sremskoj opštini mogu da koriste i subvencije za kamate na kredite, a sredstva su poput onih za osiguranje, obezbeđena u opštinskom budžetu.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Atarski putevi Poljoprivreda Traktori Priključne mašine Putevi Opštine Lokalna samouprav Ruma Sremska Mitrovica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D