Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Embargo
  • 02.01.2016. 18:00

Ukrajinski embargo na ruske proizvode

Embargo će se odnositi na meso, ribu, sir, kafu, cigarete, alkohol, čaj, slatkiše kao i na kozmetičke proizvode i opremu za železnicu, a mere stupaju na snagu 10. januara.

Foto: nspm.rs/Reuters
  • 40
  • 1
  • 0

Ukrajinski embargo na ruske proizvode, uključujući prehrambene, uvedene kao znak odmazde na iste mere Rusije prema Ukrajini, stupiće na snagu 10. januara, saopštila je danas ukrajinska vlada.

Vlada u Kijevu donela je danas ukaz kojim se uvodi embargo na ruske proizvode do 5. avgusta 2016. uz mogućnost da embargo bude ukinut ranije ukoliko Rusija ukine svoje mere.

Embargo stupa na snagu 10. januara

Embargo će se odnositi na meso, ribu, sir, kafu, cigarete, alkohol, čaj, slatkiše kao i na kozmetičke proizvode i opremu za železnicu, navodi se u ukazu i dodaje da te mere stupaju na snagu 10. januara.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je krajem decembra da će Kijev sličnim merama odgovoriti na ruski embargo na ukrajinske proizvode.

Ruske vlasti su polovinom decembra saopštile da će obustaviti zonu slobodne trgovine s Ukrajinom od 1. januara kada stupa na snagu trgovinski sporazum uzmedju Kijeva i Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret u kojem se navodi da je "takva odluka doneta zbog okolnosti koje utiču na ekonomsku bezbednost Rusije".

Rusija je u nekoliko navrata navela da sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU preti da ugrozi rusko tržište ako zemlja ne preduzme odgovarajuće mere.

Odnosi izmedju Rusije i Ukrajine prolaze kroz veliku krizu od kada je 2014. godine srušena vlast proruskog predsednika Viktora Janukoviča kao i posle ruskog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim i konflikta na istoku Ukrajine u kojem je poginulo oko 9.000 ljudi.

Foto: nspm.rs/Reuters


Izvori

beta.rs


Tagovi

Viktor Janukovič Arsenij Jacenjuk Vladimir Putin Ukrajinski embargo Kijev