Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasan otpad
  • 26.08.2020. 13:30
  • Podunavski okrug, Lugavčina

Uklonjeno šest tona opasnog otpada kod Smedereva

U pitanju su 34 metalna bureta, sa više stotina kilograma opasnog otpada. Nakon analize, ustanovljeno je da se u buradima nalazi organski otpad koji sadrži opasne supstance, fizičkih svojstava tečnih, viskoznih i paste.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 80
  • 3
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine je, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, nakon preduzimanja svih zakonom propisanih mera i procedura, 20. i 21. avgusta 2020. godine uklonilo i zbrinulo oko šest tona opasnog otpada koji je bio nepropisno odložen na lokaciji atara sela Lugavčina kod Smedereva, a prema zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva Smederevo.

Kako su Večernje novosti nedavno pisale, u pitanju su 34 metalna bureta, sa više stotina kilograma opasnog otpada. Nakon analize, ustanovljeno je da se u buradima nalazi organski otpad koji sadrži opasne supstance, fizičkih svojstava tečnih, viskoznih i paste.

Opasni otpad preti i poljoprivredi

Vlasnik šume, koji je slučajno pronašao ovaj otpad još prošlog septembra, kaže da strahuje od korozije i obilnih padavina, koje mogu da dovedu do izlivanja opasnih materija u zemlju, pa tako i u Veliku Moravu udaljenu samo stotinak metara.

Bacao otpad po nalogu druge osobe

Republički inspektor za zaštitu životne sredine, na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora, izdao rešenje o zakonskoj obavezi da osumnjičeno fizičko lice ukloni opasni otpad, i protiv njega podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, republički inspektor za zaštitu životne sredine je podneo i prijavu zbog neizvršenja rešenja, kako po nalogu da odmah ukloni dati otpad o svom trošku - počinilac to nije učinio.

U poslednje dve godine oduzete 52 licence za upravljanje otpadom

Počinilac je 30-godišnji muškarac M. P. iz okoline Jagodine, za koga se ispostavilo da je burad ovde odbacio po nalogu neke druge osobe.


Tagovi

Opasan otpad Burad Počinilac Bacanje đubreta Izlivanje opasnih materija u zemlju Zaštita životne sredine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta